Bijen spelen een belangrijke rol bij het produceren van voedsel. Educatieboerin Corien ziet dan ook kansen voor boerderijeducatie in de wereld van de imkers.
Op de rand van het Noord-Limburgse America, midden in het kenmerkende Peellandschap, ligt het Peelmuseum. Hier maken bezoekers kennis met de leefwijze, gebruiken, beroepen en ambachten van de vroegere bewoners van de Peel. Vrijwilliger en imker Corien Heizenberg is, namens het Peelmuseum, aangesloten bij Boerderij Educatie Limburg.
Een imker als educatieboer; het lijkt op het eerste gezicht wat vergezocht. Maar het Peelmuseum en de agrarische sector zijn al decennialang met elkaar verbonden. Zo zijn de barakken waar het museum zich in bevindt, in de jaren dertig gebouwd voor arbeiders die hielpen met de ontginning van de Peel voor landbouwgrond. Daarnaast heeft een groot deel van de vrijwilligers van de stichting een agrarische achtergrond. ‘Ik heb jaren zelf op een melkveebedrijf gewoond en gewerkt’, vertelt Corien.
Wat is er te doen?
Ook in de wereld van de imkers ziet Corien kansen voor boerderijeducatie. ‘Tijdens een boerderijles laat je aan kinderen zien hoe voedsel wordt geproduceerd. Bijen spelen hierin een belangrijke rol. Veel groente- en fruitsoorten zijn voor de bestuiving afhankelijk van bijen of andere insecten. Daarnaast dragen bijen bij aan een grotere biodiversiteit.’
Naast dat Corien vertelt over de bijen en haar werk als imker, wil de educatieboerin de kinderen leren waar hun voedsel vandaan komt. ‘Als ze een appel of peer in de winkel zien liggen, dat ze dan weten wat ervoor nodig was om het fruit te laten groeien. Kinderen groeien niet meer buiten op. Dat is zo jammer! Ik wil hun laten zien dat er meer is dan alleen dat schermpje.’
Een ‘boerderijles’ van Corien kan gecombineerd worden met een bezoek aan het Peelmuseum. In overleg met de school wordt een passende les samengesteld.