Water

Tweede Kamerleden bekijken schade bij LLTB-leden met eigen ogen

21 jul 2021

Ook vandaag brachten verschillende Tweede Kamerleden een bezoek aan LLTB-leden om zelf te zien en horen welke impact het hoogwater heeft gehad op hun en hun bedrijven. Evenals bij de eerdere werkbezoeken pleitte de LLTB voor een zo breed mogelijke implementatie en uitvoering van het nationale rampenfonds. Bij alle werkbezoeken sloten bestuurders en medewerkers van de LLTB aan.

Werkbezoek Caroline van der Plas

Caroline van der Plas (BBB) bezocht drie agrarische bedrijven in Noord- en Midden-Limburg. De delegatie van BBB en de LLTB startte vanmorgen bij Jos Smits Boom- en Rozenkwekerij in Broekhuizenvorst. Inwoners hebben daar zelf een nooddijk gemaakt om zoveel mogelijk schade en overlast te voorkomen, maar de situatie is nog kritiek.

De tweede locatie die werd bezocht, was het bedrijf van Harm Peeters in Kessel. De kalverhouder heeft zijn 260 dieren moeten evacueren. Ook de gewassen op zijn akkerbouwpercelen hebben flinke schade opgelopen.

Ton en Germa Dings van Zorgboerderij Asselterhof in Swalmen vertelden de delegatie over de schade aan hun monumentale boerderij, waarvan onder andere de mestkelder en enkele stallen zijn ondergelopen. Naast deze materiële schades bij alle ondernemers heeft het hoogwater ook grote impact gehad op de families zelf.

Zelfredzaamheid

Tweede Kamerlid Thom van Campen (VVD) bracht vanmiddag een bezoek aan Plantencentrum Velden. Door zich in snel tempo te organiseren en met elkaar samen te werken, hebben ondernemers en burgers in dit gebied veel schade kunnen voorkomen. Ze hebben op eigen initiatief de dijk verhoogd, onder meer door gezamenlijk zandzakken te vullen.

Eerdere bezoeken

Eerder deze week was demissionair minister Schouten van LNV te gast bij Geert Rutten uit Wijlre, Ruud en Wendy Schillings uit Voerendaal en Willem Voncken uit Eys. Ook staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties reisde af naar het zuiden om de gevolgen van het hoogwater met eigen ogen te bekijken. Hij bezocht hiervoor het perceel van Wil Schrijnwerkers uit Horn. Meer over deze bezoeken leest u hier.

Gisteren bezocht Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA) twee agrarische bedrijven in Noord- en Midden-Limburg in het kader van de wateroverlast. Hij sprak met de familie Hamans uit Roermond en de familie Van den Eertwegh uit Kessel over hun ervaringen met de gebeurtenissen van de afgelopen week. Lees het volledige bericht hier.

006 - Van Campen

Pagina delen