Zuid

Wees alert: inbraken en vernielingen van verkoopautomaten

28 apr 2021

De LLTB ontving recent weer meerdere meldingen van inbraken en vernielingen van verkoopautomaten van agrarische ondernemers. Daarom roept de LLTB opnieuw boeren en tuinders, maar ook inwoners, op om extra alert te zijn op verdachte situaties in het buitengebied. 

Slot

‘Veel agrarische ondernemers worden al hard geraakt door de coronacrisis. Door dit soort inbraken en vernielingen worden ze nog eens extra benadeeld’, vertelt LLTB-bestuurslid Susanne Görtz. ‘Het gaat dan niet alleen om de financiële schade die de ondernemers oplopen door het mislopen van inkomsten of het herstellen van de vernielde automaat. Een dergelijke criminele activiteit heeft ook grote impact op de ondernemer zelf en zijn of haar gezin.’

Tips tegen inbraak

Er zijn verschillende manieren om het voor inbrekers zo onaantrekkelijk mogelijk te maken een bezoek aan uw bedrijf te brengen. Hieronder volgt een lijst met maatregelen die u kunt nemen om inbraak en vernieling tegen te gaan:

  • Haal iedere avond het geld uit de automaat. Maak dit duidelijk kenbaar door een briefje of kaartje op de automaat te hangen, waarop in meerdere talen staat dat de automaat iedere avond wordt leeggehaald. Dit maakt het voor inbrekers minder interessant om de automaat alsnog open te breken.
  • Denk ook eens na over de mogelijkheid om contactloos te betalen. Natuurlijk zijn hier wel extra kosten mee gemoeid.
  • U kunt ook alle producten uit de automaat halen, voor zover dit nog niet gebeurt, en de automaat openzetten. Inbrekers zien dan vanzelf dat er niets te halen valt en hoeven de automaat daar niet eerst voor te vernielen.
  • Sluit, indien mogelijk, het verkooppunt ’s avonds af met een diefstalbeveiligd slot.
  • Zorg dat het verkooppunt ook ’s nachts goed verlicht is, eventueel door verlichting met bewegingssensor. Hierdoor wordt activiteit bij de automaat zichtbaar en dat schrikt inbrekers af.
  • Hang een camera op bij de automaat. U kunt hier eventueel een dummycamera voor gebruiken. Deze maakt geen echte opnames, maar kan inbrekers wel afschrikken.
  • Bij de toegangsweg naar uw bedrijf of de automaat kunt u eveneens camera’s ophangen. Ook bij deze toegangsweg kunt u gebruik maken van (extra) verlichting om inbrekers af te schrikken.

Meer tips om uw bedrijf te beveiligen? Vul de gratis online Beveiligingswijzer van LTO Ledenvoordeel in en krijg advies over hoe u de beveiliging op uw bedrijf kunt optimaliseren.

Melding maken

Via het Meldpunt Criminaliteit Buitengebied in Limburg kunt u anoniem een melding maken van criminaliteit en misdaad in het buitengebied. U hoeft niet per se zelf het slachtoffer te zijn van een misdrijf om de melding te doen. Ook als u denkt een verdachte situatie in uw omgeving te hebben gezien, kunt u dit melden.

De LLTB verzamelt en monitort deze meldingen en zet ze vervolgens, desgewenst anoniem, door naar het veilig ondernemen-netwerk. Het Platform Veilig Ondernemen (PVO) Limburg maakt eveneens deel uit van dat netwerk. In dit samenwerkingsverband werken Ondernemend Limburg, politie, openbaar ministerie, gemeenten en provincie aan het terugdringen en voorkomen van criminaliteit tegen ondernemers.

Via dit netwerk zorgt de LLTB ervoor dat de melding op de juiste plaats en bij de juiste personen terecht komt. Ook wordt bekeken welke trends en ontwikkelingen te zien zijn en waar op strategisch niveau gezamenlijk tot oplossingen gekomen kan worden. Vanwege het samenwerkingsverband zijn de lijnen kort en zijn betrokken personen snel op de hoogte van wat er speelt. Klik hier voor het LLTB-meldpunt. 

Ziet u iets wat u niet vertrouwt? Neem dan direct contact op met de politie via 0900-8844. Heeft het spoed? Dan kunt u bellen met alarmnummer 112.

Pagina delen

Reageren op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie

Reacties op dit bericht