field-1246620_1920

Philippe van der Grinten gastspreker op LLTB Jaarcongres

17-10-2017

Innovatie is het centrale thema van het LLTB Jaarcongres dat plaatsvindt op donderdag 16 november in Roermond. Een van de sprekers is LLTB-lid Philippe van der Grinten uit Venlo. Hij verzorgt een presentatie over Bokashi.

‘Bokashi is goed gefermenteerd organisch materiaal en is daarmee een zeer rijke bodemverbeteraar’, vertelt Van der Grinten. ‘Het is een goede manier om het bodemleven te ondersteunen, want het zit boordevol voeding en micro-organismen. Daardoor kun je de productie op peil houden en ben je minder afhankelijk van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Bovendien zorgt het voor een gesloten kringloop.’

Alle groenstromen geschikt

Bokashi is volgens Van der Grinten een goed alternatief voor composteren. ‘Niet alle soorten organisch materiaal zijn geschikt om te composteren, maar bij Bokashi is dat anders. Alle groenstromen zijn te verwerken in Bokashi; van keukenafval tot stalmest. Belangrijker nog is dat bij composteren veel koolstofdioxide vrij komt, terwijl bij Bokashi juist koolstof wordt behouden en terug wordt gegeven aan de bodem.’

Gezonde basis

‘De bodem is de basis onder een gezond bedrijf en eigenlijk ook de basis voor een gezonde samenleving. Ik hoop dat Bokashi over een paar jaar net zo normaal is als bijvoorbeeld het toepassen van niet-kerende grondbewerking. Het moet groots aangepakt worden, iedereen zou ermee aan de slag moeten; niet alleen agrariërs, maar ook overheden en consumenten. Groenstromen zouden niet meer naar het milieustation gebracht moeten worden, maar naar de bodem.’

Lees in Nieuwe Oogst van aanstaande zaterdag het hele interview met Philippe van der Grinten.

Aanmelden voor het LLTB Jaarcongres kan hieronder.

Philippe vd Grinten

Pagina delen

Reageren op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie

Reacties op dit bericht