field-1246620_1920

Vang- en laadschade in vleeskuikensector

11 jul 2017

Waarschijnlijk heeft u afgelopen dagen in de media gelezen over de verscherpte controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op vangletsel. Dit speelt al enige tijd.

Vanuit LTO/NOP Kring Vleeskuikenhouders zijn we de afgelopen maanden hierover in overleg geweest met de NVWA. Bij deze overleggen hebben we het volgende aangegeven:

  • Ook wij willen verbeteringen realiseren. Niemand is gebaat bij letsel aan de kuikens.
  • Je moet weten waar het letsel precies ontstaat en waarmee je verbeteringen kunt bereiken. Daarvoor is eerst onderzoek nodig.
  • De wijze waarop NVWA de grenswaarde van 2% letsel heeft vastgesteld en hanteert roept bij ons veel vragen op, waarop we tot dusver nog maar weinig antwoorden van NVWA hebben gekregen.
  • NVWA is door ons verzocht om het uitschrijven van boetes voorlopig op te schorten en al uitgeschreven boetes van tafel te halen. Hieraan wil NVWA niet tegemoet gekomen. 

Streven naar verbeteringen

Met elkaar moeten we er naar streven om letsel ten gevolge van het vangen en laden van kuikens tot een minimum te beperken. Dit is in het belang van de dieren en u zelf, maar ook richting politiek en maatschappij. Denk met ons mee en deel suggesties met ons en uw collega’s.

De Kring Vleeskuikenhouders van LTO/NOP wil onderzoek om in beeld te brengen waar het letsel precies ontstaat, zodat gericht verbeteringen doorgevoerd kunnen worden. Dus niet alleen in de stal tijdens het vangen en laden, maar ook tijdens transport en in de slachterij, tot aan het doden van de kuikens.

Argumenten bezwaarschrift

Mogelijk wordt u de komende tijd geconfronteerd met een boete van de NVWA. Klik hier voor een document waarin wij voor u argumenten op een rij hebben gezet die u desgewenst in uw bezwaar kunt gebruiken. Let op: het is géén standaard bezwaar, dus u moet zelf nagaan welke elementen voor u van toepassing zijn.

Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met kringbestuurder Peter van de Pas, telefoonnummer 06-51331115, petervandepas@hetnet.nl of Ernest Bokkers (secretaris), telefoonnummer 06-55469484, ebokkers@lto.nl

Kuikens.JPG

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Pluimveehouderij