Op deze pagina vindt u meer informatie over het project Duurzaam Schoon Grondwater (DSG).
Doel van het project
De nitraatuitspoeling onder de wortelzone naar het grondwater moet in 34 kwetsbare grondwaterbeschermingsgebieden in Nederland tot onder de 50 milligram per liter worden teruggedrongen. In veel grondwaterbeschermingsgebieden in Nederland is dit nog niet het geval. Twaalf van die grondwaterbeschermingsgebieden liggen in Limburg. Om wettelijke beperkingen te voorkomen, hebben LTO Nederland, de ministeries van LNV en Infrastructuur en Milieu, de provincies en VeWin daarom een bestuursovereenkomst gesloten.
Duurzaam Schoon Grondwater is vanwege haar goede resultaten als voorbeeld genomen en wordt, als onderdeel van de bestuursovereenkomst, verder uitgerold over de rest van Limburg. Door deelname levert de agrarische sector een belangrijke bijdrage aan schoon, betrouwbaar en betaalbaar grondwater en voorkomt ze tegelijkertijd strengere generieke maatregelen.
Hoe werkt het project?
Deelnemers aan Duurzaam Schoon Grondwater worden ondersteund door een onafhankelijke adviseur die – door wijzigingen in teeltplan, bemestingsadvies en bodembeheer – samen met hen werkt aan een optimale productie bij een zo laag mogelijke niet-vermijdbare uitspoeling. Dat is goed voor de bodem en goed voor de boer. Want met minder mest wordt toch een maximale opbrengst gerealiseerd.
Duurzaam Schoon Grondwater draait om bewustwording, advisering en stimulering. Agrariërs doen vrijwillig en kosteloos mee. Ze krijgen jaarlijks een op hun bedrijf toegespitst advies op maat. In het project werken deskundige en onafhankelijke adviseurs, die zijn gespecialiseerd in akkerbouw, (intensieve) veehouderij of fruitteelt.
Agrarische ondernemers krijgen om te beginnen advies over het bemestingsplan dat zij aan het begin van het jaar moeten opstellen. Maar ook daarna staan de DSG-adviseurs voor hen klaar. Bijvoorbeeld voor het opstellen van teeltplannen later in het jaar of bodemadvies. Voorop staan altijd de doelstellingen van het bedrijf. Wat kunt u als ondernemer het beste doen om te bereiken wat u wilt en tegelijkertijd het risico op belasting van het grondwater minimaliseren? Zijn er innovaties denkbaar waardoor u verder kunt gaan dan de gangbare oplossingen?
Kan ik ook meedoen?
Twijfelt u of uw gronden of de gronden die u bewerkt in een van de twaalf grondwaterbeschermingsgebieden in Limburg liggen?
Bekijk dan deze kaart.
Publicaties
Hieronder vindt u de publicaties van Duurzaam Schoon Grondwater, waaronder nieuwsbrieven en rapporten:
- Stikstofmineralisatie in niet bemeste perceelsdelen - DSG december 2022
- Rapportage DSG 2015-2018
- Eindrapportage 'Bokashigebruik in de Nederlandse akkerbouw', 2015
- Nieuwsbrief DSG, mei 2020
- Nieuwsbrief DSG, juni 2020
- Nieuwsbrief DSG, juli 2020
- Nieuwsbrief DSG, augustus 2020
- Nieuwsbrief DSG, september 2020
- Nieuwsbrief DSG, oktober 2020
- Nieuwsbrief DSG, december 2020
- Nieuwsbrief DSG, januari 2021
- Nieuwsbrief DSG, maart 2021
- Nieuwsbrief DSG, april 2021
- Nieuwsbrief DSG, juni 2021
- Nieuwsbrief DSG, juli 2021
- Nieuwsbrief DSG, september 2021
- Nieuwsbrief DSG, oktober 2021
- Nieuwsbrief DSG, december 2021
- Nieuwsbrief DSG, januari 2022
- Nieuwsbrief DSG, maart 2022
- Nieuwsbrief DSG, april 2022
- Nieuwsbrief DSG, juni 2022
- Nieuwsbrief DSG, juli 2022
- Nieuwsbrief DSG, september 2022
- Nieuwsbrief DSG, oktober 2022
- Nieuwsbrief DSG, december 2022
- Nieuwsbrief DSG, maart 2023
- Nieuwsbrief DSG, mei 2023
Wilt u meer weten over het project of u aanmelden als deelnemer? Stuur dan een mail naar DSG@arvalis.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.