Everlosebeek: Optimaliseren waterhuishouding en verbeteren waterkwaliteit
Het doel van dit project:
- Middels de ingrepen in dit project is het uiteindelijk de bedoeling om de waterkwalititeit in de Everlosebeek te verbeteren zonder dat nadelige effecten optreden voor het natuurgebied “De Elsbemden” . En om een zo natuurlijk mogelijk functionerende en ecologisch gezonde beek te realiseren (die invulling geeft aan de KRW doelen), met respect voor de overige, voornamelijk landbouw, functies in het gebied.
- Middels de ingrepen willen we het gebied klimaatbestendig maken en piekmomenten (overtollig water) beter beheersbaar maken.
- Er wordt samengewerkt met agrariërs in het plangebied die concrete maatregelen gaan nemen in verband met opvang van water, nazuiveren en bodemverdichting om de waterkwaliteit te verbeteren. Voorbereidende werkzaamheden (scans/analyses zijn reeds afgerond voor de start)
Kabroekse beek: optimaliseren waterhuishouding en verbeteren waterkwaliteit
Het doel van dit project:
- Waterschap Limburg is voornemens maatregelen uit te voeren in en rondom de Kabroekse Beek en Grauwveen, namelijk het verleggen van watergang Grauwveen en het aanbrengen van een nieuw geautomatiseerd verdeelwerk.
- Om het water in dit gebied nog beter vast te houden wil LLTB via de agrarische sector de sponswerking van de bodem verder vergroten en wil de sector werken aan de waterkwaliteit door middel van investeringen bij agrarische bedrijven zoals erfemissie aanpak.
Door het totaal van de maatregelen ontstaat een robuust en klimaatbestendig watersysteem, verbetert de waterkwaliteit en het systeem is tevens eenvoudig te beheren.
Optimalisatie watersysteem Meerselsepeel-Kemkensberg & Optimalisatie watersysteem Ysselsteyn
Om tot een robuust watersysteem in de Peelkanalen te komen wordt de oostzijde van het profiel verflauwt tot een talud van 1:2 met aanplant van elzen. Daarnaast wordt omwille van veiligheid en ter voorkoming van graverij en afkalving de westzijde van het Peelkanaal voorzien van een beschoeiing in combinatie met beverwerende voorziening. Daarnaast neemt de agrarische sector fysieke maatregelen die bijdragen aan een betere waterkwaliteit, zoals het voorkomen van erfafspoelingen op bedrijven met open teelten en rundveebedrijven en het nazuiveren van te lozen water.
Bodem UP 2.0
Het doel van het project ‘Bodem-UP’ is het verbeteren van de bodemkwaliteit bij 130 grondgebruikers in Limburg, met als nevendoelen het verbeteren van de waterkwaliteit van zowel grond- als oppervlaktewater ten aanzien van nutriënten. Dit gebeurt door middel van kennisoverdracht op basis van een concreet Bodem UitvoeringsPlan dat elke deelnemer voor tenminste één van zijn percelen maakt, en waarbij de agrarisch ondernemer gedurende een periode van 2 jaar wordt begeleid in de uitvoering van dit UitvoeringsPlan. Dit gebeurt middels de zogenaamde PDCA-methode (Plan, Do, Check, Act).
Uitvoeringsplan Natuurinclusieve landbouw, doorontwikkelen naar een Natuurinclusief bedrijf in Noord-, Midden- en Zuid Limburg
Met dit project bieden we begeleiding en ondersteuning aan agrarische bedrijven bij de omschakeling naar een Natuurinclusieve bedrijfsvoering, zoals agroforestry, biologische landbouw, strokenteelt, voedselbossen. Na een positief oriëntatiegesprek stelt een ondernemerscoach een ontwikkelplan op. Kansrijke omschakelplannen worden uitgewerkt in een businessplan waar een ondernemer mee aan de slag gaat.
Dit project wordt in het kader van het Uitvoeringsplan Natuurinclusieve Landbouw uitgevoerd, waaraan de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), Stichting Natuurinclusieve Landbouw en Biologisch Limburg ook de Coöperatie Natuurrijk Limburg, Stichting Natuur en Milieufederatie Limburg, provincie Limburg, Wageningen University & Research, HAS Hogeschool en Waterschap Limburg deelnemen.