field-1246620_1920

Waarschuwing voor alcoholontwikkeling in bewaring

29-10-2012
We constateerden bij de oogst al dat de kwaliteit van het bewaarfruit dit seizoen veel variatie vertoonde, maar dat ze ook kan afwijken ten opzichte van andere seizoenen. Dit gaan we nu al enigszins merken.

In de normale ULO-bewaring van appels, maar vooral in de DCS-bewaring merken we dat de appels bij toepassing van lagere zuurstofgehalten vrij snel alcohol gaan vormen. Dit geldt voor zowel Elstar als Jonagold.
We hebben zelfs al gemerkt dat in sommige partijen alcohol gevormd wordt bij 1 procent zuurstof. Er is een groot verschil in partijgevoeligheid en soms binnen de partij, kleine appels lijken eerder alcohol te vormen.
Natuurlijk is het nog vroeg in het seizoen en bijna altijd wordt de gevoeligheid tijdens bewaren meestal lager. Maar voor nu is het zaak voorzichtig om te gaan met laag zuurstof. Als cellen al op 1.2 procent zuurstof staan, proef dan regelmatig een appel. Als er dan geen afwijking is, kan het zuurstofgehalte op den duur zakken naar 1 procent.
Voor de cellen in het DCS-programma wordt de alcoholontwikkeling via het reguliere monitoringsprogramma gevolgd en is geen extra controle nodig.
Maar bewaarders die op eigen gezag het zuurstofgehalte verlagen zonder het DCS-protocol lopen dit jaar duidelijk meer risico’s.
Als u twijfelt over de alcoholontwikkeling raadpleeg dan uw bewaaradviseur.

Alex van Schaik (WUR)
Appels

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Fruitteelt