field-1246620_1920

Vorstschade en ondersteuning vanuit de overheid

29-10-2012
Naast de vastgestelde oogstschade die op individuele bedrijven zeer fors uitpakt, maakt de NFO zich ook nog veel zorgen over de schade in de plantopstanden.

De laatste twee maanden is duidelijk geworden dat er in plantopstanden meer schade zit dan gehoopt en de vraagtekens over de afloop zijn alleen maar groter worden. Het is nu al duidelijk dat ook de schade aan opstanden op een aantal bedrijven zeer fors is met grote consequenties voor de ondernemers.
De NFO raadt u aan om de ontwikkelingen in de boomgaarden nauwlettend te blijven volgen. Voor degene die verzekerd is, is het verstandig contact op te nemen met uw verzekering als de plantschade toeneemt.
Via de NFO hebben ongeveer 35 bedrijven hun schade laten taxeren. Dit zijn bedrijven die geen verzekering en behoorlijk forse schade hebben. Bij de verzekeringen hebben zich ongeveer 165 bedrijven met schade gemeld.
Het ministerie van EL&I heeft in het gesprek van eind augustus aangegeven juridisch na te trekken wat de mogelijkheden zijn om de sector tegemoet te komen. De uitkomst van deze analyse heeft het ministerie inmiddels aan de NFO kenbaar gemaakt. Het komt erop neer dat áls het ministerie tot een vorm van compensatie wil overgaan dat het dit niet exclusief kan doen voor verzekerden. De EU vereist wel dat de uitkering vanuit de overheid aan niet-verzekerden met 50 procent moet worden gekort en dat bij verzekerden de uitkering inclusief de bijdrage van de verzekeringen is. Deze uitkomst betekent dat áls er een vorm van compensatie komt dat ook bedrijven zonder een verzekering hiervan kunnen profiteren. De NFO is zich bewust dat de overheid een verzoek voor compensatie niet op voorhand heeft afgewezen omdat de sector na de schade van 2005 een risicoafdekstelsel heeft ingericht, het hoogste percentage verzekerden in de open teelten met een vorstpolis heeft en dat het stelsel onvoldoende functioneert nu het nodig is. De NFO zal hier in haar strategie richting het ministerie terdege rekening mee moeten houden.
Nu de juridische mogelijkheden zijn verkend, wil de NFO weer zo snel mogelijk met de top van het ministerie om de tafel om te lobbyen voor een tegemoetkoming. De NFO is zich terdege bewust van de situatie op de zwaar getroffen bedrijven en zal er alles aan doen om de overheid te overtuigen dat voor deze bedrijven een regeling moet worden getroffen. Pas als die er komt, zal het gaan over de invulling waarbij de NFO aandacht zal hebben voor zowel oogst als plantschade. In 2005 wilde de overheid overigens alleen maar de oogstschade compenseren.
De ondernemers met een vorstschadepolis moeten op korte termijn beslissen over de verlenging van hun polis. De NFO kan zich voorstellen dat niet iedereen dit van plan is. Ik vraag u die beslissing goed te overwegen. De NFO is wel van mening dat het vorstrisico in Nederland eerder toe- dan afneemt. Vanwege de hogere, gemiddelde temperaturen in het winterseizoen zullen de opstanden minder goed zijn afgehard of in rust zijn en daarmee gevoeliger zijn voor strenge vorst. 2005 en 2012 zijn hier voorbeelden van. Een goed functionerend risicoafdekkingstelsel is dus zeker van belang. De NFO zal zich hiervoor inzetten. Ook de verzekeringmaatschappijen trachten met de ervaring van dit jaar hun product te verbeteren daar waar het nodig is. Tot slot is het richting de overheid zeker nodig om te laten zien dat de sector belang hecht aan het afdekken van het vorstschaderisico. Het massaal opzeggen van de vorstverzekeringen is in dat opzicht geen goed signaal.

Siep Koning

Vorst

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Fruitteelt