field-1246620_1920

Rode diesel: de meest gestelde vragen op een rij

06-12-2012
De rode diesel voor landbouwvoertuigen wordt per 1 januari 2013 afgeschaft. Het is een bezuinigingsmaatregel van de overheid. De accijns van rode diesel wordt op het niveau van de witte diesel gebracht. De brandstofprijs loopt daardoor voor agrariërs op van circa 1 euro naar 1,20 euro. De LLTB geeft antwoord op de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

Wat moet ik doen met de rode diesel die op 1 januari nog in mijn opslagtank zit?
Die rode diesel mag nog gewoon gebruikt worden. Het is natuurlijk logisch dat niet alle dieseltanks op 1 januari in één keer leeg zijn. Daarom zijn er enkele overgangsbepalingen opgesteld. Over de voorraad rode diesel die op 1 januari nog aanwezig is, moet het verschil in accijns tussen de oude en nieuwe regeling worden betaald. Eindgebruikers zijn uitgezonderd van bijbetaling, behalve als zij één of meer tanks hebben met een totale maximuminhoud van meer dan 5000 liter.

Zijn er uitzonderingen?
Er hoeft niet altijd te worden bijbetaald. Het te betalen bedrag moet hoger zijn dan 250 euro. Dit betekent dat in de aangifte op 1 januari 2013 er een voorraad rode diesel is van meer dan 1380 liter.

Hoe lang mag ik nog rode diesel gebruiken?
Het is toegestaan om tot 1 juli 2013 rode diesel in de voorraadtank te hebben. Tot die tijd mag het dus ook nog gebruikt worden in de brandstoftanks van tractoren en zelfrijdende werktuigen. Na 30 juni 2013 mag dit dus niet meer! Na die datum mogen er dus ook geen sporen meer van de herkenningsmiddelen Solvent Yellow 124 en rode kleurstof in de brandstoftanks zitten. Dit betekent dus dat de tanks schoon moeten worden gemaakt voor 1 juli. Eindgebruikers met een of meerdere voorraadtanks met een maximale inhoud van 5000 liter, doen er verstandig aan de tank zover te vullen dat hij op 1 juli 2013 leeg is.

Mag je rode diesel, die getankt is in België, mee terugnemen in de brandstoftank van de tractor of het werktuig?
Ja, dat mag. De douane heft hierover geen accijns. Voorwaarde is dat de rode diesel in het normale brandstofreservoir van een werktuig/tractor zit. De chauffeur moet kunnen aantonen dat de rode diesel in België is getankt. Voor het voertuig moet een vergunning zijn verleend.

Ik wil mijn aardappelrooier eind 2012 met een volle brandstoftank rode diesel wegzetten om condensvorming te voorkomen. In het najaar van 2013 ga ik de rooier weer gebruiken. Mag ik die rode diesel dan nog gebruiken?
Nee. Na 30 juni 2013 mogen er geen sporen van de herkenningsmiddelen in de brandstoftank van de rooier zitten. Overigens is Cumela Nederland hierover in gesprek met de douane.

Hoe hoog zijn de boetes?
Indien er geen aangifte wordt gedaan van de aanwezige voorraad rode diesel, terwijl dat wel zou moeten, dan volgt er een naheffingsaanslag. Daarnaast kan de douane een boete opleggen die kan oplopen tot 100 procent van het verschuldigde accijnsbedrag. 

Download hier een document van de douane, waarin antwoord wordt gegeven op veel gestelde vragen. Kijk ook op de website van Cumela (www.cumela.nl) voor meer informatie.

Toch nog vragen? Neem contact op met de LLTB Infolijn via (0900) 46365582. Meer informatie is ook te verkrijgen bij de douane via www.douane.nl of (0800) 0143.
Rode diesel

Pagina delen