Diversiteit asperges steeds vaker ontdekt
31 mrt 2025
Limburgers weten de diversiteit van asperges steeds beter te waarderen. En nu het aspergeseizoen weer is afgetrapt, is de verwachting dat een gerecht als asperges met hollandaisesaus en ham vaker op het avondmenu komt te staan.
De verwachting dat asperges vaker op het menu komen te staan, werd uitgesproken door voorzitter John Schoeber van Aspergegilde Limburg. Deze organisatie trapte op zondag 23 maart op feestelijke wijze het aspergeseizoen af. Inmiddels staat het gilde al een aantal jaar op deze manier stil bij het witte goud.
Mooie entourage
Bij Kasteeltuinen Arcen kwamen betrokkenen vanuit de hele keten samen. Leden van het gilde waren uitgenodigd, maar ook lokale politici, leden van het Limburgse parlement, telers en overige belanghebbenden uit de sector. ‘Met de zon erbij hadden we een mooie entourage voor de opening van het seizoen’, blikt Schoeber terug. Directeur Wilfred Alblas van het Limburgs Landschap gaf tijdens de bijeenkomst een inleiding over Kasteeltuinen Arcen. Daarna volgde een woord van welkom door Schoeber. ‘We hebben teruggekeken naar waar het gilde voor staat en onze doelen benoemd. Daarnaast heb ik ook het programma voor dit jaar gepresenteerd, met onder meer de introductie van het aspergediner en een innovatiedag.’
Daarop volgde een memorabel moment: de uitreiking van het Gouden Aspergemes. De prijs, die dit jaar voor de derde keer werd uitgereikt, is voor iemand of een organisatie die zich enorm ingezet heeft voor de aspergesector in de breedste zin van het woord. Dit jaar werd de prijs toegekend aan René Brienen. Hij heeft in Well het restaurant Brienen aan de Maas.
Asperge uitdragen
‘René heeft na 25 jaar vrijwillig zijn Michelinster ingeleverd, omdat hij een andere koers wil varen. Hij is in mijn ogen dé kok op aspergegebied. René draagt overal asperge uit, van Amsterdam samen met Huub Stapel tot aan Turkije. Hij heeft ook een aspergebedevaart georganiseerd naar Zwitserland, waar topkoks gaan koken. Heel bijzonder. Al zijn hele werkende leven is de asperge belangrijk. Dat is prachtig om te zien’, vindt Schoeber.
Voorzitter Ger Koopmans van LTO Nederland gaf volgens Schoeber vervolgens een bevlogen presentatie over de sector, het belang van voedselzekerheid en de uitdagingen waar de agrarische sector mee te maken heeft. ‘Hij gaf duidelijk het belang aan om goed met elkaar in gesprek te blijven. Het is heel belangrijk dat we blijven uitleggen wat we aan het doen zijn.’
De openingsdag werd afgesloten door Koen Versleijen. ‘De Horstenaar heeft een paar jaar geleden te horen gekregen dat hij de ziekte van Usher heeft. Dat betekent dat hij blind wordt en nagenoeg doof’, legt Schoeber uit. ‘Hij heeft een verhaal gehouden over hoe hij in de put is geraakt en hoe hij er weer bovenop is gekrabbeld.’
Bewustwording
‘Ondanks dat het een zwaar onderwerp was, werd het op een inspirerende en indrukwekkende manier verteld. Met humor. We willen met deze bijdrage bewustwording creëren dat het soms lastig kan zijn, maar dat het kan helpen om op een andere manier naar zaken te kijken. Het verhaal van Koen heeft veel indruk gemaakt bij de aanwezigen.
Nagenoeg iedereen die ik tijdens de borrel heb gesproken, had het erover. Ieder op z’n eigen manier.’
Telers zijn in de afgelopen periode vooral druk bezig geweest om de eerste asperges te kunnen steken. Schoeber: ‘Telers met verwarmde asperges zijn al een aantal weken bezig. Vorige week zijn de eerste percelen op hogere grond en lichtere zandgronden gestoken, maar daar komen nog geen honderden kilo’s van. Nu zien we ook de vollegrondsasperge komen. Ik verwacht dat het deze week op gang komt en ze geoogst kunnen worden. De sector
is positief gestemd.’
Telers
Ook zijn telers blij dat hun asperges steeds vaker op de borden van jongeren belanden. ‘Uit onderzoek blijkt dat consumptie onder jongeren is toegenomen’, geeft de voorzitter van Aspergegilde Limburg aan. ‘We zien al een aantal jaar een trend van geschilde asperges. De groei onder jongeren is deels daaraan te danken. Geschilde asperges zorgen voor een stukje gemak. Jonge mensen hebben de tijd niet door de gezinssituatie of niet de ervaring met
het schillen van asperges zoals de oudere generatie dat wel heeft.’
Maar het zijn niet alleen de witte asperges die gretig aftrek vinden bij Limburgse consumenten. Ook groene asperges belanden steeds vaker in de winkelkar, ziet Schoeber. ‘Het interessante is dat je ze niet hoeft te schillen, je hoeft alleen maar het kontje ervan af te snijden.’
Een andere trend die gezien wordt, is dat witte, groene en paarse asperges vaker verwerkt worden in salades, op pizza’s en op de barbecue. ‘Het product wordt breder ingezet. Niet alleen op de traditionele manier, er is een verandering van receptuur. Denk aan dumplings, aspergerisotto en gefrituurde asperges. Je ziet dat jongeren geïnteresseerd zijn’, vervolgt de voorzitter.
De aanwezigen mochten de veelzijdigheid van asperges al proeven. Verschillende topkoks van de Adieu-asperge maakten de lekkerste smaakcombinaties klaar. Deze werden genuttigd tijdens het netwerkgedeelte. De dag werd in stijl afgesloten en liet zien dat de asperge een allround product is.
Dit verhaal verscheen in Nieuwe Oogst van vrijdag 28 maart