Eén jaar onderzoek knolcyperus demoveld Weert: Weer vormt uitdaging bij proeven
29 apr 2024
Knolcyperus vormt al decennialang een probleem voor boeren en tuinders. De laatste jaren wordt het onkruid een steeds grotere zorg. Daarom is het belangrijk dat bestrijdingsmethodes worden onderzocht. De weersomstandigheden bemoeilijken dit proces, blijkt op een demoveld in Weert.
Op initiatief van LLTB zijn het afgelopen jaar proeven gedaan op het Limburgse demoveld. In samenwerking met diverse partners, waaronder Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, Waterschap Limburg, Gemeente Weert, BO Akkerbouw en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), is met alternatieve technieken gekeken hoe de hardnekkige plant kan worden bestreden.
De studie bestaat uit een bovengronds onderzoek in combinatie met een ondergronds onderzoek. Op het demoveld zijn een jaar lang diverse technieken toegepast, onder meer met afdekfolie, hennepteelt, luzerneteelt en zasso (elektriciteit). Ook is er een zeeftechniek gebruikt. Vooral door de weersomstandigheden zijn niet alle proeven goed verlopen.
Hennep en luzerne
De hennep werd op hetzelfde moment gezaaid als de luzerne. Dit was relatief vroeg, maar die gok is bewust genomen. ‘Helaas bleek dit een slechte keuze, gezien april en mei zich kenmerkten als zeer nat en koud’, zegt LLTB-projectleider Guido Schriever. ‘Vooral de opkomst van hennep liet zich door de weersomstandigheden beïnvloeden. Dat resulteerde in een relatief laag plantenaantal per vierkante meter. De planten hebben een lange groeistilstand doorgemaakt tijdens de koude periode’, geeft Schriever aan. De maand juni en de eerste helft van juli waren juist zeer warm en droog, waardoor de hennep bij de verlate teelt in droge omstandigheden werd gezaaid. Dit zorgde volgens Schriever voor onvoldoende plantdichtheid om goede onkruidonderdrukking te krijgen. De luzerneteelt gaf ook een teruggevallen groei, voornamelijk door een grote onkruiddruk (veelknopigen) en een beperking aan bemesting. Daardoor was ook hier onvoldoende onkruidonderdrukking.
Nat en koud jaar
Aangezien 2023 zich kenmerkte als een koud en vooral nat jaar, was het moeilijk om het perceel met meervoudige elektrofysische toepassingen zwart te houden. De nattigheid vormde ook een probleem voor de toepassing van de mechanische knolcyperuszeef.
‘De omstandigheden waren verre van ideaal, maar desondanks gaf de machine een gunstig werkbeeld’, aldus de projectleider. ‘Om dezelfde reden werd de elektrofysische proef met voorafgaande behandeling met geleidende vloeistof verlaat uitgevoerd, begin september.’ Het einde van de veldproef werd voorzien in november. Tijdens de verwijdering van de afdekkingen is vooral het risico op versleping in ruimte bij de plastic afdekkingen geconstateerd. Er was weinig hergroei te zien.
Conclusie
De initiatiefnemers concluderen dat enkelvoudige bestrijding niet werkt. Schriever: ‘Er is enkel een positief resultaat geboekt in de afdekkingsobjecten, voornamelijk in de ondiepe objecten van 0 tot 10 centimeter. Hoewel de diepere lagen ook een 60 tot 65 procent dodingspercentage optekenen.’ Die resultaten zijn met name het gevolg van natuurlijke sterfte door ademhaling, redeneert de LLTB-projectleider. ‘Hier worden de goede resultaten in een drogere grond eveneens bevestigd.’
De grootste uitschieter is het zwarte ondoorlaatbare plastic. Het dodingspercentage was daarbij het hoogst en bij de controle van het temperatuurverloop werd hier de hoogste temperatuur gemeten. Ondanks dat de meeste proeven niet goed zijn gelukt, krijgt het onderzoek een vervolg. ‘We gaan dezelfde technieken toepassen op het demoveld en voegen daar mechanische mais aan toe’, laat Schriever weten.
Tip
Een tip van de LLTB-projectleider voor agrarisch ondernemers in de omgeving van Weert die erover denken gebruik te maken van de zassotechniek: ‘De machine is er, dus dit kan qua kosten en transport voordelig uitpakken voor ondernemers.’ Op korte termijn wordt een informatiebijeenkomst gehouden over de resultaten. In de tussentijd kunt u voor meer informatie ook contact opnemen met Guido Schriever, via gschriever@lltb.nl.
Lees hier het hele rapport over het eerste jaar van de proeven op het demoveld in Weert.