Asperges kist

Aspergeseizoen begonnen: een kijkje bij aspergeboerderij Oppe Haes

12 apr 2024

Het seizoen van het witte goud is weer begonnen. De komende maanden worden er duizenden kilo’s asperges uit de Limburgse velden gestoken. Zo ook van het veld van Elle Snijders van aspergeboerderij Oppe Haes in Roggel. Per seizoen komen hier zo’n 8.000 tot 9.000 kilo asperges uit de grond.

Aspergeboerderij Oppe Haes Roggel Elle Snijders asperges.JPG

Als echte aspergeteler weet Snijders als geen ander wanneer de groente uit de grond moet worden gehaald. ‘Als de asperges langzaam tegen de folie aan beginnen te drukken, dan weet je dat ze er klaar voor zijn. De folie halen we ervan af en het steekwerk kan gaan beginnen’, zegt ze.

De weersomstandigheden werken daar uiteraard ook een beetje aan mee. ‘Als de zon begint te schijnen en de temperatuur richting 18 graden Celsius gaat, de optimale temperatuur voor de groei van asperges, dan groeien ze zo’n 2 à 3 centimeter per dag. Dat is de lengte die ze boven de grond uit moeten steken en dan kunnen ze uit de grond’, licht de aspergeteler toe.

Traditionele wijze
Er worden steeds meer verschillende technieken ingezet om het witte goud uit de grond te halen, maar bij Snijders worden ze nog altijd op traditionele wijze uit de grond gehaald. ‘Bij ons steken we ze nog handmatig. Onze stekers graven een klein beetje zand uit de grond, zetten het steekmes ertegenaan en dan kunnen ze de asperges zo uit de grond wippen’, legt Snijders uit.

Eenmaal uit het veld is het nog niet gedaan met de asperges. ‘De stengels die nog in de grond blijven en het loof van de asperges zorgen ervoor dat de aspergeplanten zich voortplanten. Als we weer een asperge, ook wel een stengel genoemd, steken, dan krijgt deze weer een prikkel in de grond en komt er een nieuwe asperge. Zo blijft dat proces een beetje acht weken lopen’, zegt de teler.

Vanaf het veld worden de asperges naar de sorteerruimte gebracht, die bij de boerderij van Snijders ligt. Daar worden ze geselecteerd op onder andere kleur, kromming, lengte en dikte. Bij Oppe Haes hebben ze daar een halfautomaatmachine voor.

In de machine worden de asperges eerst afsneden op maat om vervolgens op sortering van dikte op de lopende blauwe band terecht te komen. Daar vindt de sortering plaats of het een AA-, A- of B-klasse is, zoals deze bij de consument bekend is’, legt de Limburgse ondernemer uit.

Elk jaar komt dan ook weer de vraag: hoeveel kost een kilo asperges? De prijs is volgens de aspergeteler in Roggel totaal marktafhankelijk, maar in haar geval hanteert ze bij de huisverkoop een beetje een vaste prijs per week.

Boerderijwinkels en horeca
Huisverkoop is niet de enige wijze waarop Snijders haar asperges afzet. ‘Onze asperges liggen bij diverse boerderijwinkels en zetten wij af bij een aantal horecazaken. Het overige gedeelte gaat naar de handel of naar de veiling. Zo kunnen mensen overal en op verschillende tijden het Limburgse goud bemachtigen’, zegt ze.

Dit verhaal staat in Nieuwe Oogst van vrijdag 12 april

Pagina delen