field-1246620_1920

LLTB host landelijke bijeenkomst Bean Deal

27 mrt 2024

De LLTB was dinsdag 26 maart gastheer van de Bean Deal Uitvoeringsbijeenkomst, in samenwerking met de Brightlands Campus Greenport Venlo. Het thema van deze landelijke dag in Venlo: ‘De boon van boer tot bord – kansen en knelpunten in de keten’.

Bean Deal dag 2024 in venlo.JPG

In de ochtend werd stilgestaan bij de relaties tussen de Bean Deal, de LLTB en de campus, gevolgd door een korte terug- en vooruitblik op activiteiten. In samenwerking met Platform Nieuwe Teelten, Verbonden Peelproeftuinen en Slimme Gewasrotaties ging projectleider Patrick Lemmens samen met enkele projectpartners in op de inpassing van eiwitgewassen in het bouwplan van een boer. ‘Eiwitgewassen kunnen een interessant gewas vormen in het bouwplan van een duurzame toekomst. Maar we zijn er nog niet. De vraag naar eiwitgewassen voor humane voeding zit in de lift, maar is nog te klein en de opbrengst is nog te beperkt. Toch is er groeipotentie van deze teelt’, zegt Lemmens.

Europees perspectief
In de middag werd op basis van inhoudelijke bijdrages met diverse actoren uit de keten een tafeldiscussie gevoerd over de toekomst van eiwitgewassen in Nederland binnen de internationale context. Belangrijkste thema aan de discussietafel was het Europees perspectief voor eiwitgewassen uit Nederland en de betrokkenheid van grote foodverwerkende bedrijven in dit kader. Ook werd ingegaan op achtergronden en ambities van de Bean Deal en de faal- en succesfactoren van de veldbonenburger.
Naast de uitdaging om schaalgrootte en speelveld met elkaar te verbinden, is de vertaalslag naar de agrarische sector van groot belang. Ook daar werd bij stilgestaan. Lemmens: ‘Food is pas recent in ontwikkeling in afzet waardoor er op basis van die markt nog geen schaalsprong in teelt mogelijk is. Wanneer deze opbrengst op korte termijn wordt verbeterd, kan het economisch saldo mogelijk naar haalbare waardes stijgen.’

Plantaardig versus dierlijk
Een voor velen onverwachte verbinding met de dierlijke sector speelt hierbij een belangrijke rol. ‘Van de veldbonenproductie in Nederland gaat 95 procent naar de veehouderij. Hiermee is de veehouderij een belangrijke achtervang voor eiwitgewassen waardoor er toch een areaalgroei kan zijn’, zegt Peter van Dijck, hoofdbestuurder van de LLTB en portefeuillehouder bodem en water. ‘Tegelijkertijd wordt hiermee de veehouderijsector nog duurzamer. De noodzakelijke schaalsprong in de teelt kan dus een zetje krijgen door samenwerking met de duurzame veehouderij. Kortom een win-win-winsituatie’, benadrukt Van Dijck.

Tot slot was er een workshop over de laatste stap in het eiwitproces: van winkel tot bord. Aan de hand van wetenschappelijke inzichten op het gebied van consumentenacceptatie van productie werd gekeken naar hoe kan worden gezorgd dat consumenten eiwitproducten kopen. De dag werd afgesloten met een drankje en een eiwitrijk hapje.

Pagina delen