‘Geschilde asperges meerwaarde voor consument’
6 apr 2023
Pasen staat voor de deur en dat is haast onlosmakelijk verbonden met een gekookt ei én asperges op tafel. De eerste asperges hebben hun kop uit het zand gestoken. En dus wordt op dit moment op de aspergevelden in Limburg asperges gestoken.
Voor aspergekwekers was het nog flink aanpoten. De regen en lichte vrieskou in de nacht hebben voor wat vertraging gezorgd. Maar Franc Goertz van Goertz Asperges in Maria Hoop weet het zeker: met Pasen hebben liefhebbers het witte goud op hun bord liggen.
Weersomstandigheden allesbepalend
Afgelopen week werden op zijn velden de eerste asperges gestoken. 'We zijn een weekje later dan andere jaren. We krijgen de afgelopen tijd al verschillende keren de vraag van mensen of we alsjeblieft nog asperges hebben', vertelt Goertz, eigenaar van het gelijknamige familiebedrijf dat ook aspergeplanten kweekt en teelt in blauwe bessen en zoete aardappelen. De weersomstandigheden zijn volgens hem allesbepalend voor de oogst. 'Vanaf 10 graden begint het te groeien. 20 graden in de rug is ideaal.'
Optimale behandeling
Dankzij zwarte folie over de bedden loopt de temperatuur op. 'Daardoor kunnen we meer uit de grond halen en kunnen we de hele dag oogsten. Zonder folie had je als het koud was niets en nu met folie zakt de productie iets maar heb je toch nog asperges.' Niet alleen het weer is van invloed op goede asperges. 'Daar heb je een goede zandgrond die afwaterend is en goede voedingsstoffen heeft en een jong veld voor nodig. En de asperges moeten vers en gekoeld bewaard worden. Als je dat op de rit hebt, ben je aardig met goede asperges aan de gang. Het ras met mindere smaakeigenschappen wordt bij die optimale behandeling toch smaakvol.'
Lees het hele verhaal in Nieuwe Oogst van vrijdag 7 april.