Kalkoenen

Kalkoenen uit de korte keten bij Sjroete Farm in Helden

20 dec 2022

Met de kerstdagen in aantocht is het topdrukte voor de Sjroete Farm in Helden. Sabrina en Ruud Bos leveren deze maand zo’n duizend extra hele kalkoenen. Sinds oktober slachten ze de dieren zelf op het bedrijf.

Kalkoen

In juni zijn de kuikens op het bedrijf gekomen voor de decembermaand. Als gevolg van de ophokplicht, die begin oktober is afgekondigd, staan alle dieren op stal. Normaal scharrelen ze rond in de speciale kruidenwei. De open dag, die dit najaar op de kalender stond, is afgelast. ‘Bezoekers kunnen in de zomer terugkomen’, verwoordt Sabrina. ‘Alleen wie echt in de stallen moet zijn, kan naar binnen. We willen geen enkel risico lopen, ook niet met het oog de pluimveehouders in de buurt.’

Ruud Bos, de derde generatie op de kalkoenenhouderij, noemt het maatschappelijk onhoudbaar dat zoveel dieren geruimd moeten worden. ‘Als inenten mogelijk is, staan wij als een van de eersten in de rij. De vogelgriep of de gevolgen van het vervoersverbod zijn ons tot nu toe gelukkig bespaard gebleven.’

Omslag naar korte keten

Zo’n vier jaar geleden heeft de familie Bos de omslag gemaakt naar de korte keten, met name uit frustratie dat de Nederlandse kalkoen nergens herkenbaar in de vitrines lag. Ze houden zo’n 2500 Caringa Cartier-kalkoenen in drie leeftijden en brengen het vlees zelf rond in een gekoelde auto. Ze leveren aan slagers, speciaalzaken en horeca in de buurt of aan particulieren die via de webshop kunnen bestellen.

In het najaar is ook de eigen slachterij gestart, naast de uitgebreide uitbeenderij. Een van de stallen is daarvoor volledig verbouwd. ‘We krijgen bij de slacht hulp van ervaren gepensioneerde slachters met ongelooflijk veel kennis’, zegt Sabrina. ‘En we hebben dus alles in eigen hand’, zegt Ruud. ‘Korter kan de keten niet zijn.’

Enige in Nederland

Hun vaste slachterij net over de Duitse grens had juist tijdens die allesbepalende decembermaand capaciteitsproblemen. ‘We zijn nu de enige kalkoenslachterij in Nederland en kunnen tweehonderd dieren per uur slachten. We mogen het vlees ook zelf verwerken tot worst of voor de bereiding van soep. Speciaal voor de feestdagen hebben we gevulde en ongevulde kalkoenen en rollade’, zegt Ruud. ‘En ja, we eten zelf natuurlijk ook kalkoen met kerst.’

Uitdagingen hebben de ondernemers ook. Kalkoen staat in Nederland, in tegenstelling tot Duitsland, nauwelijks op het menu. De ondernemers willen daarnaast graag een vierkantsverwaarding van hun product, met een betere afzet voor alle delen van het kalkoen.

Huidige tijdsgeest

De ontwikkelingen bij de Sjroete Farm zijn snel gegaan. ‘Het nieuwe businessplan past in de huidige tijdsgeest’, vindt Ruud. ‘We produceren vraaggestuurd, we vermarkten het vlees regionaal en alles is traceerbaar. Daarnaast is nagenoeg elke kalkoen antibioticavrij opgegroeid. De CO2-foodprint zal prima zijn, al hebben we dat nog niet uitgerekend.’ Sabrina: ‘We krijgen ook veel positieve reacties van klanten uit het dorp.’

Pagina delen