field-1246620_1920

Geslaagde DAW Klimaatkaravaan in Zuid-Limburg

18 okt 2022

Wat merken boeren en tuinders in Zuid-Limburg van klimaatverandering op het bedrijf? En hoe anticiperen zij op weersextremen? Deze vragen stonden centraal tijdens de DAW Klimaatkaravaan die donderdag 13 oktober door Zuid-Limburg trok.

13-10-2022.001

Zo’n 50 mensen stapten die dag in de bus in Sittard op om door Zuid-Limburg te rijden. Vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) waren vier mensen aanwezig. Daarnaast waren er medewerkers van onder andere de LLTB, Waterschap Limburg, Watermaatschappij Limburg, NFO, Natuurrijk Limburg, Staatsbosbeheer en gemeente Eijsden-Margraten. Ook sloten diverse ondernemers uit de sector en studenten aan. Zij bezochten twee agrarische bedrijven in Zuid-Limburg.

Op weg naar het eerste bedrijf kregen aanwezigen informatie over het gebied waar ze doorheen reden en de uitdagingen die de regio kent. De bus maakte een eerste stop bij Kleijnen Beheer en Vleesvee en Heuvel Angus in Simpelveld. Bjorn Kleijnen gaf een bedrijfspresentatie waarover daarna in gesprek gegaan werd met de aanwezigen. Aansluitend volgde een lunch van cateraar Erik Stevens met lokale producten.

Onderweg naar het tweede bedrijf werd een stop gemaakt bij een ander perceel van Bjorn Kleijnen. Hij liet zien hoe hij dit perceel inricht met kruidenrijk grasland, wat hij doet om erosie en waterafspoeling tegen te gaan en bij te dragen aan biodiversiteit. De rit werd vervolgd met een toelichting van Brigitte Kroonen (WUR open teelten) en Bert Merx, voorzitter sectie Zuid-Oostelijk Zand en Lössgebied en van PPS klimaatadaptatie, op het project Water in Balans en de 15 maatregelen, die samen met de sector zijn samengesteld, die bijdragen aan het aanpakken van wateroverlast door veranderend klimaat.

De groep vervolgde hun dag richting Sint Geertruid, naar het bedrijf van de familie Steinbusch. Michel en Rebecca ontvingen de groep met koffie en vlaai en gaven een presentatie over hun bedrijfsvisie. Samen werd het gesprek aangegaan wat er nodig is om in de toekomst te kunnen blijven ondernemen. Zowel vanuit de overheid, de keten als de teler. Afsluitend was er een lokaal hapje en drankje voor bij de borrel.

Aanstaande zaterdag een uitgebreid verslag van de DAW Klimaatkaravaan Zuid-Limburg in de Nieuwe Oogst.

Bekijk hieronder alvast een sfeerimpressie en de aftermovie van deze bijzonder geslaagde dag.

Pagina delen