Zuid-Limburg

Werkhonden beschermen de schaapskudde

18 jan 2022

De wolf houdt de gemoederen bezig op de grens van Brabant en Limburg. Schapenhouder Heidi van der Pol heeft rust gevonden met de inzet van een vaste en flexibele afrastering en twee kuddewaakhonden.

Schapen 2

Om de haverklap wordt de wolf gesignaleerd in Nederweert en omgeving. Het roofdier heeft zich een paar kilometer noordwaarts gevestigd op de Strabrechtse Heide. Maar van een directe dreiging is volgens schapenhouder Heidi van der Pol nauwelijks sprake. Ze heeft haar zestig Swifter-schapen vorige maand weer naar Altweerterheide gehaald, na een seizoen natuurgrazen. ‘De maatregelen die ik heb genomen werken goed.’

Alert

Naast de 1,2 meter hoge flexibele afrastering lopen twee werkhonden continu bij de schaapskudde. Bij de enkele incidenten die de Noord-Limburgse heeft meegemaakt, thuis of in het veld, reageerden de honden alert. ‘Bij wandelaars lopen ze rustig mee tussen het hek en de kudde in. Bij mountainbikers zijn ze wat alerter. En toen er thuis een hond door de afrastering probeerde te komen, sloegen ze meteen aan.’

Van der Pol beseft dat de werkhonden niet voor iedere veehouder uitkomst bieden. ‘We hebben natuurlijk meerdere groepen en kunnen moeilijk een kennel beginnen. De honden hebben daarnaast veel voer nodig en vragen aandacht. Bij mij en mijn bedrijfsvoering past het goed. Alleen ‘s nachts in de stal met de lammeren zijn de honden onrustig. Buiten onder een afdak voelen ze zich prima.’

IKL-project

De schapenhouder nam deel aan het IKL-project schadepreventie wolf. Dat is met het faillissement van IKL gestaakt, maar ze werkt nog steeds samen met de wolvenkenners die ze heeft leren kennen. ‘Of je nu voor- of tegenstander van de wolf bent, veehouders willen hun vee gewoon beschermen en dat kan gelukkig in veel gevallen prima.’

De afrastering alleen is onvoldoende, oordeelt Van der Pol. ‘Zeker als de schapen niet aan huis staan heb je meerdere maatregelen nodig. Ik heb het sterke vermoeden dat mensen een keer aan de afrastering hebben gezeten, mogelijk om een schaap te stelen. Ook daar zijn de honden op aangeslagen.’

Incidenten

De wolf is een beschermde diersoort en krijgt in Nederland de ruimte. Wolven eten onder andere zwijnen, herten, reeën, muizen en ratten. Maar de afgelopen jaren stapelen de incidenten met landbouwhuisdieren zich op. Naast schapen en lammeren zijn ook veulens en kalveren het slachtoffer.

Een maatregel om de roofdieren buiten de deur te houden is volgens kenners ook het opnemen van ezels of lama’s in de kudde, dit kan alarmerend werken. Een andere optie is het vee ‘s nachts ophokken, dat is alleen niet te combineren met natuurbegrazing.

Organisatie BIJ12 handelt schades af. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding moet een vermoedelijke aanval worden gemeld. Met sectie of DNA-afname van bijtwonden is vast te stellen of de wolf de dader is.

Pagina delen