Varkenshouderij

Plan van aanpak antibiotica per 1 januari gewijzigd

21 dec 2021

Per 1 januari 2022 wordt uitvoering gegeven aan de laatste stap van het plan van aanpak voor rode bedrijven: het werken met een onafhankelijke procesbegeleider. Wat zijn de veranderingen?

Varkens en kippen
  1. Bedrijven die voor één of meer diercategorieën gedurende 3 achtereenvolgende jaren met het antibioticumgebruik in het rode gebied zitten, gaan werken met een onafhankelijke procesbegeleider. Deze procesbegeleider wordt toegevoegd aan het adviesteam waar in het voorgaande jaar mee gewerkt is. Samen vormen ze het expertteam.
  2. De procesbegeleider moet geregistreerd zijn in het register van de Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs (VAB), met als werkveld varkenshouderij. Het register vindt u hier. Er is voor dit register gekozen omdat er voldoende keuze is uit adviseurs in het hele land die over de juiste vaardigheden beschikken om de rol van procesbegeleider op zich te nemen. In het register moet bij de kolom ‘Werkveld(en)’ gekozen worden voor Intensieve veehouderij: Varkenshouderij. Dit levert ongeveer 146 adviseurs op.

Tip

Adviseurs die gespecialiseerd zijn in coaching en samenwerking kunnen gevonden worden door in de kolom ‘BAS-register’ te kiezen voor E1 (ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling, 29 adviseurs) of E2 (bedrijfsontwikkeling door samenwerking, 17 adviseurs).

Meer informatie over het plan van aanpak, adviesteam en expertteam staat op de POV-website. Neem contact op met POV (info@pov.nl of 088 888 66 05) als er nog andere vragen zijn.

Aangepaste benchmarkwaarden

De benchmarkwaarden worden per 1 januari aangescherpt voor alle diercategorieën, zie onderstaande tabel. Bij alle categorieën wordt dan gewerkt met slechts één benchmarkwaarde, het oranje gebied verdwijnt dus. De dierdagdosering van uw bedrijf is inzichtelijk via het portaal van uw IKB-organisatie. Controleer deze op tijd, zodat u weet of er mogelijk actie ondernomen moet worden.

Jaar 

Zeugen/biggen 

Speenbiggen

Vleesvarkens 

 

actiewaarde

signalering - actiewaarde 

actiewaarde

2021

 7

20 - 30

7

2022

 5

20

5

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Varkenshouderij