Pluimvee

Grote zorgen over vogelgriepsituatie

9 nov 2021

De pluimveesector is opnieuw met een besmetting van hoog-pathogene vogelgriep geconfronteerd. De vijfde in ruim een week tijd, waarvan drie bij professionele pluimveehouders en twee bij hobbydierhouders. Een drama voor de dieren, de individuele ondernemers én voor de sector.

vogels

De verspreiding van vogelgriep door wilde (trek)vogels naar gehouden pluimvee kan iedereen overkomen, ondanks alle voorzorgsmaatregelen. Iedereen in de sector is maximaal gespitst op hygiënemaatregelen, maar toch roepen we onze ondernemers op om alle maatregelen op het bedrijf nog eens heel kritisch langs te lopen en waar mogelijk extra puntjes op de i te zetten.

Knelpunten bespreken

Vanuit de vakgroep Pluimveehouderij staan we voortdurend in contact met de andere brancheorganisaties en het ministerie van LNV en NVWA. Daarbij worden onder andere de knelpunten besproken die in de beschermings- en bewakingsgebieden aan de orde zijn en gezocht naar oplossingen. En wat staat ons nog meer te wachten en kunnen we nog meer doen? In elk geval roepen we vleeskuikenhouders en kalkoenhouders die uitladen, dat wil zeggen een deel van de dieren uit een stal afleveren, op om te zorgen dat de personen die de dieren vangen en laden voor én na aanvang van de werkzaamheden douchen. Vanzelfsprekend wordt daarbij bedrijfseigen- en wegwerpkleding gebruikt en op het betreffende bedrijf achtergelaten.

Risicovolle winterperiode

We houden ons hart vast voor de komende maanden, want we zitten nog maar aan het begin van de risicovolle winterperiode. Blijf waakzaam en schakel tijdig een dierenarts wanneer je de situatie in de stal niet vertrouwt. Want ondanks alle ellende voorkomt vroeg ingrijpen erger. Laten we hopen dat we het met elkaar in de hand weten te houden.

Kees de Jong
Voorzitter vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP

LLTB-bestuurslid Theo Coumans en pluimveehouder Van de Kruijs reageren bij 1Limburg op de ophokplicht.

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Pluimveehouderij