Water

Extreme wateroverlast vraagt om snelle en adequate respons

21 jul 2021

Afgelopen dagen heeft de extreme wateroverlast in verschillende delen van Nederland, en in het bijzonder in Limburg, enorme schade toegebracht. Naar aanleiding van deze watersnood hebben LTO Nederland, LLTB, LTO Noord en ZLTO vandaag een brief aan minister Schouten en minister Grapperhaus gestuurd, waarin de organisaties vragen om een adequate en snelle respons vanuit de overheid.

Wateroverlast

In de brief spreken de organisaties hun dank en waardering uit namens alle getroffen ondernemers in de land- en tuinbouw voor de inzet vanuit waterschappen en ander bevoegd gezag. Ook de bezoeken aan de getroffen regio’s en geraakte ondernemers door bewindspersonen en Kamerleden worden gewaardeerd.

Uitwerking ministeriële regeling

Nu het ergste water weg is, wordt de geleden schade geïnventariseerd en begint het herstel. Omdat het kabinet de wateroverlast formeel heeft gekwalificeerd als ramp, treedt nu de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) in werking. Daarbij moet een ministeriële regeling worden opgesteld.

Een belangrijk onderdeel hiervan is  het definiëren van het exacte rampgebied. LTO pleit voor een ruimhartige definitie van het rampgebied en verzoekt het kabinet op zeer korte termijn te komen tot een werkbare definitie van het rampgebied die rechtdoet aan geleden schade voorbij provinciegrenzen.

Een ander belangrijk onderdeel van de ministeriële regeling is het vaststellen van de onverzekerde schade door aangewezen experts. LTO vraagt om een gecoördineerde, snelle en adequate totstandkoming van deze procedure, waarbij urgentie gegeven wordt aan allereerst de zwaarst getroffen gebieden in Limburg.

Omdat de overstromingen in de zomer plaatsvinden, is de omvang van de ramp voor de land- en tuinbouw groot. Voor veel boeren en tuinders is dit het moment waarop het oogstseizoen voor de deur staat, waardoor zij nu inkomsten mislopen. Ook dekken veel verzekeringen alleen schade veroorzaakt door hemelwater.

De situatie van veel boeren en tuinders vraagt om een snelle, adequate en ruimhartige respons. Bij de verdere uitwerking van de wet, de ministeriële regeling en de communicatie daaromheen bieden LTO Nederland, LLTB, LTO Noord en ZLTO hun medewerking aan, zodat dit in de komende weken gerealiseerd kan worden.

De organisaties roepen ondernemers die schade hebben door de wateroverlast, op om deze schade zoveel mogelijk op beeld vast te leggen. Dat kan helpen om bij de taxatie tot een goede inschatting van de schade te komen.

Bron: LTO Nederland (21 juli 2021)

Pagina delen