Melkvee

Gezocht: melkveebedrijven die mee willen werken aan verdere ontwikkeling van de VEB

11 mei 2021

Nederland heeft een uitgebreide ervaring met waterrampen, de laatste keer dat het kwam tot evacuatie staat velen nog helder voor de geest. De evacuatie van bedrijven met vee verliep allerminst soepel. Inmiddels zijn ruim 25 jaar verstreken.

Melkveehouderij 1

Wellicht heeft u ook het artikel ‘Hoogleraar: Dijk ‘lekgeprikt’, kans op dijkdoorbraak tussen Nieuw-Lekkerland en Groot-Ammers’ in het Algemeen Dagblad van 21 april 2021 gelezen. Wat laat zien dat de waterdreiging onverminderd aanwezig blijft en nog altijd actueel is. Daarnaast zijn bedrijven veranderd en dit vraagt een herziening van het evacuatieplan. LTO Nederland heeft hiertoe, samen met een aantal veiligheidsregio’s en VPH consultancy het initiatief genomen.

Een van de knelpunten bij een (dreigende) ramp is de informatievoorziening aan de crisisorganisatie. Welke bedrijven bevinden zich in het gebied en hoe zijn die ingericht? Zijn ze gemakkelijk toegankelijk of moeilijk bereikbaar met grote veewagens? Wat is de gezondheidsstatus of leeftijdsopbouw van de koppel? Om deze informatie snel beschikbaar te hebben is de Veehouderij Evacuatie Beoordeling (VEB) ontwikkeld, in eerste instantie voor melkveebedrijven.

Om de eerder ontwikkelde Veehouderij Evacuatie Beoordeling (VEB) te testen en verder vorm te gaan geven is een pilot gestart door LTO, diverse veiligheidsregio´s en VPH Consultancy.

In vredestijd wordt de VEB uitgevoerd op melkveebedrijven en zal resulteren in een bedrijfsstatus: groen, oranje of rood; wat wil zeggen dat een bedrijf makkelijk, middelmatig of moeilijk te evacueren is. Door deze bedrijfsstatus vast te stellen voorafgaand aan een ramp, kunnen veehouders en hulpdiensten sneller beslissingen nemen met betrekking tot het evacueren van bedrijven op het moment van een (dreigende) ramp. Daarnaast is het voor melkveebedrijven mogelijk om op basis van de VEB in vredestijd keuzes maken, waardoor het bedrijf makkelijker te evacueren is wanneer nodig.

De VEB bestaat nu uit 47 factoren, verdeeld over diverse onderwerpen op hoofdlijnen weergegeven:

Dieren

  • Aantallen en groepsindeling;
  • Diergezondheid;
  • Identificatie & Registratie;
  • Locatie

Bedrijf

  • Bedrijfsgezondheid (bijvoorbeeld diergezondheidsstatus);
  • Geografische ligging & infrastructuur;
  • Invloed van bedrijfsmanagement op bijvoorbeeld de evacuatiestrategie;
  • Transportmogelijkheden;
  • Veterinaire begeleiding;
  • Voorraden;
  • Voorzieningen

Pilot bij melkveebedrijven

Voor de pilot zijn wij op zoek naar melkveebedrijven die mee willen werken aan verdere ontwikkeling van de VEB. Benodigde bedrijfsgegevens zullen deels digitaal worden verzameld en deels worden verzameld tijdens een bedrijfsbezoek en interview. Er zijn geen gegevens als naam en UBN nummer nodig voor het eindresultaat. Wel zijn deze gegevens nodig om, met uw toestemming, digitaal enkele gegevens te verzamelen, verwerken en het resultaat aan u terug te kunnen koppelen. Het bedrijfsbezoek zal, in overleg met de veehouder, ongeveer 30 tot 60 minuten duren en gepland worden vanaf 1 juni 2021.

Op de website www.overstroomik.nl kunt u zien wat de verwachte waterhoogte is in geval van een overstroming op uw locatie. Ook bedrijven die droog lijken te blijven kunnen waardevol zijn voor de pilot. Laat u hierdoor dan ook niet tegenhouden om u op te geven.

Uw medewerking aan de pilot wordt zeer op prijs gesteld. Na afloop van de beoordeling/pilot ontvangt u, indien gewenst, uw beoordeling en een advies voor het verbeteren daarvan. Dit advies bestaat uit (meestal eenvoudige) maatregelen die u kunt nemen, maar ook uit overwegingen voor de langere termijn.

Om de VEB zo goed mogelijk te kunnen testen en door ontwikkelen zijn veel bedrijven nodig die onderling van elkaar verschillen. Als u bij aanmelding uw adres wilt doorgeven, dan kan Stefan op basis van geografische ligging een eerste selectie maken van bedrijven voor deelname. Na selectie zal u worden benaderd voor het plannen van een bedrijfsbezoek.

Gebieden waarin bedrijven worden gezocht 

  • Dijkring 16 Alblasserwaard en Vijfheerenlanden
  • Dijkring 43 Betuwe, Tieler- en Culemborgerwaarden
  • Dijkring 44 (Kromme Rijn - Vecht, van Wijk bij Duurstede en Maartensdijk tot aan Abcoude)
  • Dijkring 36/36a Land van Heusden/De Maaskant en Keent
  • Stroomgebied van de Maas in Limburg

Dit is een bericht van LTO Nederland.

Pagina delen