Varkenshouderij

Duizendste AVP-zwijn in Duitsland

26 apr 2021

Het aantal besmette zwijnen in Duitsland is de duizend gepasseerd, de teller staat op dit moment op 1.016. Op de kaart is te zien dat de besmettingsdruk vanuit Polen groot is. Uit een analyse van de NVWA blijkt dat er geen varkens naar of van besmette gebieden zijn geïmporteerd en/of geëxporteerd.

Everzwijn

In verschillende gebieden worden in samenwerking met de regionale jagersvereniging en regionale LTO’s ‘zwijnen-tafels’ opgezet. Deze tafels bekijken de aanpak van zwijnen in het gebied, middels bijvoorbeeld jacht en afrasteringen. Ook heeft er afgelopen week weer een preventie-overleg plaatsgevonden, met onder meer: ministerie LNV, GD, Vee & Logistiek en Nevedi. Hier is onder andere gesproken over het plaatsen van meer waarschuwingsborden en een sectorbrede oefening.

AVP-preventiescan

Verder wordt hard gewerkt aan de AVP-preventiescan. Deze scan is gericht op de externe biosecurity en omvat ongeveer tien vragen die inzicht geven in eventuele 'lekkages' in de externe biosecurity op het bedrijf. Er komt een scan voor buitenvarkens, voor biologisch gehouden varkens en voor regulier gehouden varkens. De scan is vanaf juli te vinden op de website van Vitale Varkenshouderij. De scan vloeit voort uit de Roadmap Afrikaanse varkenspest die eind mei 2020 werd gepresenteerd.

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Varkenshouderij

Reageren op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie

Reacties op dit bericht