Water

Zandzakken in sloten tegen droogte

9 mrt 2021

Om de grondwaterstanden maximaal aan te vullen, houdt Waterschap Limburg water zo veel mogelijk vast. Het traject om een vaste voorziening in een beek te treffen, duurt één tot twee jaar.

Zandzakken plaatsen

Om nu al water vast te kunnen gaan houden, brengt het waterschap op verschillende locaties zandzakdammen aan op beekbodems die op de legger staan. Het gaat hierbij dus niet om perceel- of kavelsloten, maar om waterschapsloten. Een zandzakdam houdt op een eenvoudige manier water vast. Je kunt bij zandzakdammen snel ingrijpen op het moment dat er te hoge waterstanden ontstaan. Bovendien zijn de aanlegkosten beperkt. 

Op dit moment heeft het waterschap op ongeveer veertig locaties in Midden- en Noord-Limburg een zandzakdam aangebracht. Bij een flinke regenbui blijft in deze watergangen 30 tot 40 centimeter water staan achter de dam. Dit kan dan infiltreren naar het grondwater. Valt er meer neerslag, dan wordt het overtollige water alsnog via de beek afgevoerd. De locaties zijn aangedragen door de buitendienst van het waterschap, met de kennis en ervaringen uit 2016. Door deze maatregel wordt op circa 50 kilometer watergang extra water vastgehouden.

Overigens kunt u als agrariër zelf ook water bufferen in perceel- en kavelsloten. Heeft u vragen hierover of heeft u interesse in een stuw in uw perceelsloot? Neem dan contact op met Waterschap Limburg via ikwileenstuw@waterschaplimburg.nl.

Pagina delen