Banner boerderijwinkel

‘Direct contact met afnemers levert nieuwe inzichten op’

27 feb 2021

Korte ketens slagen als producenten en inkooporganisaties samenwerken, stelt LLTB-bestuurslid Susanne Görtz. ‘Je staat er als boer of tuinder niet alleen voor', vertelt ze in een interview met Nieuwe Oogst.

Susanne Görtz

Nu het Limburgs Offensief Food (LOF) ten einde loopt, hoe kijkt u daarop terug?

‘Door het LOF-programma is het inkopen van lokale producten hoger op de agenda komen te staan, zowel bij agrarische producenten als bij inkooporganisaties en bedrijven en instellingen met hun cateraars.

‘Bij een aantal deelnemers zijn de eerste stappen op weg naar nieuwe korte ketens al gezet en zijn de eerste leveringen gedaan. Grote bedrijven hebben te maken met aanbestedingsregels, maar ook hier worden de eerste stappen gezet. LOF heeft nogmaals onderstreept dat korte ketens alleen kunnen slagen wanneer producenten en inkooporganisaties samenwerken.’

Hoe nu verder?

‘Het LOF-programma heeft de ontmoeting tussen beide partijen kunnen faciliteren en ervoor gezorgd dat ze van elkaar en elkaars ervaringen kunnen leren. Het is belangrijk dat deze lijn, ook na het LOF-programma, wordt doorgezet. We zijn er nog niet, maar er is een mooie start gemaakt. We denken graag mee met nieuwe initiatieven.’

Waarom is de korte keten belangrijk voor de LLTB?

‘Limburg kent een mooi en divers aanbod aan gezonde voeding. Het liefst wil je natuurlijk dat inwoners én werknemers in de regionale zorg en het onderwijs ook van deze lokale producten kunnen genieten. Dit versterkt de verbinding tussen boeren en burgers. Daarnaast zetten we ons als LLTB in voor een eerlijke prijs voor boeren en tuinders in Limburg en een transparante keten.’

Hoe kunnen ondernemers profiteren van de korte keten?

‘Het geeft natuurlijk voldoening om met jouw producten bij te dragen aan een betere, verse maaltijd voor mensen. Daarnaast levert het directe contact met afnemers nieuwe inzichten op en krijg je directe feedback van je klanten. Daar word je als ondernemer weer wijzer van.’

Tegelijkertijd is het niet voor iedere ondernemer weggelegd, toch?

‘Klopt. Naast produceren ben je dus verantwoordelijk voor de afzet en afstemming met je afnemer, de eventuele verpakking en levering. Dat past niet in iedere bedrijfsvoering. Het is aan ondernemers zelf om te besluiten of zij uiteindelijk iets met korte ketens willen doen. Maar juist omdat de keten kort en transparant is, trekken verschillende partijen hier samen in op. Je staat er als boer of tuinder niet alleen voor.’

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
MFL