LLTB_BANNER_1920x550_150 dpi

Rob de Wijk: ‘Politiek systeem schoffeert boeren en tuinders’

17 nov 2020

Het huidige Nederlandse politieke systeem is volgens hoogleraar Rob de Wijk verzand geraakt in futiliteiten, waarbij punten en komma’s centraal staan. Boeren worden hiermee geschoffeerd. ‘De politiek moet stoppen met de focus op quota en aantallen. Boeren worden hiermee ernstig tekortgedaan, want zij kunnen prima zelf koersen richting een visie en vastgestelde doelstellingen.’

Webinar Rob de Wijk

De Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen en directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. ‘Een visie heeft weinig te maken met regels of aantallen koeien, het heeft alles te maken met toekomstperspectief’, stelt hij.

Volgens de hoogleraar ontbreekt het daar in het huidige politieke systeem aan. ‘De politiek heeft alleen oog voor het reduceren en kijkt niet naar de rol van Nederland als een van ‘s werelds veiligste voedselproducenten. Terwijl daar juist in bijvoorbeeld handelsakkoorden zoveel te halen valt.’

De Wijk noemt China als voorbeeld. ‘Het is niet zonder reden dat Chinezen hier de schappen met melkpoeder leeg halen. En varkensvlees, daar is in China veel behoefte aan. Ze kunnen het alleen zelf niet faciliteren. Dus moet Nederland gebruikmaken van die afzetmarkt.’

Dat doen we nu volgens hem niet. ‘Nederland maakt geen strategisch gebruik van zijn goede naam op het gebied van voedselveiligheid en dat is vreemd. China is niet zelfvoorzienend en heeft een groot voedselprobleem. Dit biedt kansen voor de Nederlandse agrosector, maar we pakken ze niet.’

Volgens De Wijk is de sector gediend bij een nieuw soort leiderschap, waarbij anticipatie en aanpassingsvermogen centraal staan. Hij is ervan overtuigd dat de boer er zelf wel voor zorgt dat hij er komt, als de politiek ondernemers een duidelijke stip aan de horizon biedt en heldere milieudoelstellingen stelt. ‘Zo lang er maar een heldere visie is. De agrariër is innovatief genoeg om oplossingen te bedenken om bij die stip te komen.’

De Wijk geeft in een online interview, dat eind deze maand te bekijken is via de LLTB-website, een toelichting op zijn kijk op de geopolitieke, agrarische wereld. De precieze datum en tijd dat het interview terug te kijken is, volgen later deze week.

LLTB Jaarcongres

Fragmenten uit het interview met De Wijk zijn aanstaande donderdag te zien tijdens het LLTB Jaarcongres. Het jaarcongres vindt dit jaar digitaal plaats op donderdag 19 november en start om 19.30 uur. U kunt het LLTB Jaarcongres live en zonder aanmelding volgen via www.lltb.nl/jaarcongres2020.

Pagina delen

Reageren op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie

Reacties op dit bericht