Varkenshouderij

Professionalisering 'buitenvarkens' en samenwerking POV

17 nov 2020

Een groep van zes buitenvarkenshouders vormt sinds kort de werkgroep ‘Initiatief Professionalisering Buitenvarkens’. Zij representeren een groep van ongeveer 40 buitenvarkenshouders.

Varkens en kippen

De buitenvarkenshouders verschillen in het houden van een paar varkens tot het hebben van 200 buitenvarkens. Het doel van de initiatiefgroep is om als professionele tak gezien te worden, ongeacht het aantal buitenvarkens, om veilig vlees te produceren en daarmee de goede naam te vestigen en te behouden.

De POV juicht het professionaliseren van Buitenvarkens toe. Met buitenvarkens worden bedoeld: varkens die buiten worden gehouden in bijvoorbeeld weides en akkers en niet onder de categorie biologisch (SKAL) vallen, omdat de varkens bijvoorbeeld scharrelen op niet-biologische akkers. Deze manier van varkens houden neemt toe en daarom is het goed om te professionaliseren en richtlijnen te creëren voor thema’s als voedselveiligheid en biosecurity (AVP).

De POV werkt al goed samen met de Verenging Biologische Varkenshouders en hoopt dit ook te kunnen bereiken met deze professionele Buitenvarkenshouders. De komende tijd wordt dit verder uitgewerkt. Op dit moment neemt Buitenvarkens deel aan de roadmap AVP en is het eerste gezamenlijke project het samenstellen en uitvoeren van de AVP-preventiescan.

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Varkenshouderij