Faunaschadepreventie

Pilots in Limburg met wolfwerende rasters

30 nov 2020

Gevestigd in Limburg is de wolf nog niet, maar met een groeiend aantal wolven in Noord-Brabant, België en Duitsland neemt de dreiging toe. In samenwerking met provincie Limburg gaat een projectgroep enkele pilots opzetten met preventieve maatregelen die veehouders kunnen treffen om schade door wolven te voorkomen.

Wolf afrastering

‘Het is een kwestie van tijd voordat de wolf zich ook in Limburg vestigt’, stelt LLTB-portefeuillehouder Peter van Dijck. ‘Nu al hebben veehouders in grensgebieden te maken met wolven die hun vee aanvallen. Agrariërs moeten hun dieren hiertegen kunnen beschermen.’

Ook de provincie houdt er rekening mee dat een wolvenroedel zich in Limburg kan vestigen. Mede daarom is een projectgroep in het leven geroepen, die onder meer aan de slag gaat met pilots voor vaste en mobiele rasters. ‘Natuurlijk is er al de nodige ervaring met deze wolfwerende rasters, maar zoals in Duitsland blijkt, valt er altijd nog wat te leren. Daar worden deze rasters nog regelmatig door wolven overwonnen’, weet Van Dijck.

‘In ons buurland zijn in 2019 in totaal 887 aanvallen gedocumenteerd, waarbij bijna 3.000 dieren zijn verwond of gedood, meldt Deutsche Bauernverband. Dit soort cijfers willen we in Nederland logischerwijs voorkomen.’ Volgens cijfers van BIJ12 ligt het aantal meldingen van wolvenschade in Nederland voor 2020 nu rond de 70. Daarbij zijn ruim 240 landbouwhuisdieren verwond of gedood.

Subsidie

Schapenhouders kunnen gebruikmaken van een subsidie van de provincie voor bijvoorbeeld het plaatsen van rasters. Met deze subsidie kunnen de kosten voor preventieve maatregelen tot 50 procent worden vergoed. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de provincie Limburg.

‘Voornamelijk schapenhouders lopen het risico om schade op te lopen door de komst van de wolf. Maar het dieet van de wolf beperkt zich niet tot schapen. Het afgelopen jaar zijn ook verschillende runderen aangevallen en in het buitenland meerdere paarden’, vervolgt Van Dijck. ‘Het is belangrijk dat veehouders alert blijven op de aanwezigheid van de wolf en gelijk melding maken van een voorval. Leden kunnen hun zorgen aan ons kenbaar blijven maken en problemen, waar zij in de praktijk tegenaan lopen, met ons delen.’

De LLTB neemt zitting in het overlegplatform over de wolf. Dit platform is betrokken bij de projectgroep van provincie Limburg. De projectgroep bestaat uit terreinbeherende organisaties, experts op het gebied van schadepreventie, Faunabeheereenheid Limburg, Jagersvereniging, ARK Natuurontwikkeling en staat onder leiding van Stichting IKL.

Pagina delen