Zuid

Inzet löss als aparte grondsoort

27 okt 2020

Agrariërs in Zuid-Limburg zijn ervan overtuigd dat löss niet gezien mag worden als zandgrond. Via het projectteam Slim Bemesten loopt overleg met de Rijksoverheid om dit ook geaccepteerd te krijgen.

Spade 2

In het rijksbeleid wordt löss voor de mestwetgeving gelijkgesteld met zandgronden. Een onjuist uitgangspunt naar het oordeel van boeren, adviseurs en de LLTB. Stikstof en nitraat gedragen zich naar hun mening in lössgronden anders dan op zand. Dat betekent ook dat specifieke maatregelen gericht op löss mogelijk zijn om te voldoen aan de Europese nitraatnormen. Denk daarbij aan de opvolging van diep en ondiep wortelende gewassen.

De kennis en ervaring opgedaan in de projecten Slim Bemesten en Duurzaam Schoon Grondwater zijn verwoord in een document voor discussie met de Rijksoverheid om te onderbouwen dat löss zich anders gedraagt dan zandgrond. Het document is opgesteld door het projectteam Slim Bemesten, waarin de LLTB, Delphy, AgriConnection, PPP-agro Advies en Arvalis vertegenwoordigd zijn.

Het document is onlangs besproken met vertegenwoordigers van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Toegezegd is dat het document zal wordt voorgelegd aan de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM). Op basis van het advies van de CDM zal het ministerie een standpunt innemen.

Pagina delen