Schapen

Column Albert van de Ploeg: Onderzoek Fotosensibiliteit

27 okt 2020

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is de afgelopen tijd meerdere keren benaderd in verband met verschijnselen van fotosensibiliteit bij schapen.

Schapenhouderij 3

Fotosensibiliteit of overgevoeligheid voor zonlicht kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen bepaalde planten en schimmels leverschade veroorzaken. Een bekend voorbeeld daarvan is de schimmel Pithomyces chartarum, die het levertoxische mycotoxine sporidesmin produceert.

Dit is hét moment om deze schimmels op het land te vinden. Herkent u het beeld van schapen met onverklaarbare dikke koppen, huidafwijkingen rond de ogen of oren, jeuk op de kop of gele slijmvliezen? Wilt u ons dan helpen door deze korte vragenlijst in te vullen? Ook roepen we schapenhouders en hun dierenarts op om deze gevallen bij GD Veekijker te melden tussen 15 en 17 uur via telefoonnummer: 0900-7100 000.

Aan de melding zitten geen gevolgen voor schaap of schapenhouder. Het onderzoek is puur bedoeld om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van deze schimmel en de gevolgen ervan.

Albert van de Ploeg,
Vicevoorzitter LTO-vakgroep Schapenhouderij

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Schapenhouderij