Glastuinbouw

Vijf vragen aan: Ton Janssen

15 sep 2020

Kiempunt Limburg laat iedere maand een innovator uit de Limburgse agrofoodsector aan het woord door hem of haar vijf korte vragen te laten beantwoorden. Dit keer was het de beurt aan Ton Janssen, grondlegger van de Tasty Tom tomaat en lid van de LLTB.

Glastuinbouw tomaten 3

Ton Janssen komt uit een tuindersgezin en is opgegroeid met de teelt van onder andere Gerbera, augurken en koolrabi. Op zijn achttiende nam hij de zaak over en schakelde direct om naar tomaten. Het begon met vleestomaten, daarna trostomaten en vanaf 1995 startte hij met de introductie van de smaakvolle Tasty Tom.

Van daaruit ontwikkelde Janssen zich niet alleen als tuinder, maar ook als promotor. De Floriade, beurzen, tv-optredens en diverse pr-acties: promotie is zijn tweede natuur.

1: Hoe zijn jullie bezig met innovatie?

‘Op het gebied van energie hebben we in 20 jaar door vele zaken zoals schermen en het nieuwe telen, enorme sprongen gemaakt van 60 kuub naar 30 kuub per vierkante meter. Het gaat in de toekomst nog verder omlaag, maar zonder gas telen in 2040 is nog wel een hele uitdaging.

Verder weten we met steeds minder gewasbeschermingsmiddelen te telen. Heel veel schadelijke insecten kunnen we bestrijden met natuurlijke vijanden en met inzet van feromonen en lokstoffen vinden we ook weer oplossingen. Ook hier speelt het veranderde klimaat een grote rol, doordat we beestjes krijgen die hier 10 jaar terug nooit voorkwamen. De overheid moet wel beseffen dat we het medicijnkastje moeten kunnen behouden.’

2: Wat adviseert u andere agrofood professionals als ze willen innoveren?

‘Momenteel staat de wereld op zijn kop. We moeten nu gaan nadenken hoe die wereld er na het coronatijdperk gaat uitzien. Wat verandert er in eetpatronen? Denk voor jouw sector daar eens goed over na, om zo je voorsprong op anderen te kunnen pakken.’

3: Welke trends en ontwikkelingen gaan grote impact hebben op de agrofood in de komende 20 jaar?

‘Ik zie 3 dingen:

  • De robotisering gaat binnen enkele jaren een enorme sprong maken. Zie de eerste asperge-oogstmachines, klimaatsturing door een computer of een bladplukrobot bij de tomaten of een oogstrobot bij paprika, tomaat of komkommer.
  • Ons belangrijkste exportland Duitsland wordt steeds meer zelfvoorzienend.
  • De consument eet nog steeds veel te weinig groente en fruit. Het is de hoogste tijd dat we samen met de overheid dit weten te veranderen.’

4: Wat is er nodig om de innovatie in de Limburgse agrofood te versnellen?

‘We zouden op de Brightlands Campus een goed opgezet plan moeten maken om gezonde voeding op alle fronten op een hoger plan te krijgen, te beginnen bij de kinderen. Denk bijvoorbeeld aan Kokkerelli en dergelijke.’

5: Aan welke innovator in de Limburgse agrofood leg jij dezelfde vragen voor?

‘Aan Peter van Dijck, de nieuwe voorzitter van telersvereniging Fossa Eugenia.’

Bron: Kiempunt Limburg

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Glastuinbouw