Ondernemerschap

Prinsjesdagcampagne: boeren en tuinders #vooronsland

1 sep 2020

LTO lanceert op 2 september de Prinsjesdagcampagne #vooronsland. Boeren en tuinders worden opgeroepen via social media te delen waarom zij over tien jaar nog steeds ondernemer zijn, wat ze daarvoor nodig hebben van de politiek en wat de maatschappij van hen mag verwachten. 

Binnenhof

Op donderdag 10 september leidt journalist Roelof Hemmen een virtueel evenement met denkers, doeners en bestuurders uit de sector. Op zaterdag 12 september volgt de Troonrede. Op Prinsjesdag biedt LTO de inzichten uit de campagne aan de Staten Generaal aan.

De agrarische sector stond het afgelopen jaar in het middelpunt van de aandacht van de Nederlandse samenleving. De aandacht ging vaak uit naar de bedreigingen voor het voortbestaan van de Nederlandse land- en tuinbouw. En terecht. Maar de sector bruist ook van de energie voor een invulling van de toekomst die boeren en tuinders wél perspectief biedt.

#vooronsland

LTO vindt het belangrijk om te laten zien waar onze boeren en tuinders het nou eigenlijk voor doen. Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Die diversiteit maakt onze sector juist zo mooi. Maar er is ook een rode draad, voor alle ondernemers. Als boeren en tuinders doen we het niet alleen voor onze gezinnen, werknemers en onszelf. We ondernemen voor ons allemaal. Voor de zekerheid van voedsel op ons bord en groen in ons leven. En voor onze omgeving. Nederland is een dichtbevolkte, maar vruchtbare delta waar we zuinig op moeten zijn. Als hoeders van het landelijk gebied leveren we daar graag een bijdrage aan. Veel oplossingen voor ons land beginnen bij boeren en tuinders.

Daarom lanceren boeren en tuinders de campagne: #vooronsland.

Iedereen kan meedoen door in een video, verhaal of andere vorm antwoord te geven op drie stellingen:

  • Dit is waarom ik over tien jaar nog boer ben.
  • Dit is wat ik daarvoor nodig heb van de politiek.
  • Dit is wat de maatschappij van mij kan verwachten.

Door #vooronsland te gebruiken bij het delen via social media wordt de bijdrage vanaf 2 september meegenomen op de website. Zo kan iedereen zien wat voor moois onze sector te bieden heeft – en wat daarvoor nodig is. Ook een bijdrage leveren? LTO heeft hier enkele tips voor een mooie video verzameld.

Virtueel evenement met Roelof Hemmen

Het bestuur van LTO Nederland, dat bestaat uit Dirk Bruins (tevens voorzitter LTO Noord), Wim Bens (tevens voorzitter ZLTO) en Léon Faassen (tevens voorzitter LLTB) gaat op 10 september in gesprek met Heleen Lansink (De Melktapperij), André Arfman (voorzitter NAJK) en Joris Lohman (Food Hub). Onder leiding van journalist Roelof Hemmen bespreken ze hún perspectief op de toekomst.

Vanwege de coronabeperkingen wordt het evenement via internet gestreamd, op donderdag 10 september vanaf 12 uur. De opnamelocatie is Boerderij ’t Paradijs in Barneveld.

Land- en Tuinbouw Troonrede

Het was een bewogen jaar, waarbij boeren en tuinders – net als de rest van Nederland – een dubbele crisis voor de kiezen kregen: eerst stikstof, toen corona. In de Groene Troonrede reflecteren we op het afgelopen jaar en werpen we een blik vooruit. De troonrede wordt op zaterdag 12 september gepubliceerd en uitgesproken.

Prinsjesdag

LTO zet zich ook op Prinsjesdag in voor de belangen van de Nederlandse land- en tuinbouwsector. Daarbij wordt dit jaar ook voorbij de komende begroting gekeken: in maart 2021 wordt er immers een nieuwe Tweede Kamer gekozen. LTO Nederland heeft de politieke partijen met haar Verkiezingsmanifest 2021, ‘Een nieuwe kans op goed beleid voor onze boeren en tuinders’, een aantal heldere verzoeken gedaan. Deze Prinsjesdag worden die verder aangevuld met de inspirerende verhalen uit de sector die met de campagne #vooronsland worden opgehaald.

Pagina delen