Varkenshouderij

Meat The Victims suggereert nieuwe acties

3 aug 2020

Van onze Engelse collega-organisatie kwam eind vorige week de waarschuwing dat de Australische oprichter van Meat The Victims op Instagram een bericht heeft gepost waarin wordt gesuggereerd dat er binnenkort activiteiten gepland zijn. In het bericht worden de landen Israël, Nederland, Noord-Ierland, Canada, Spanje (Barcelona), het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten (Texas) ‘getagd’.

Bezetting varkensbedrijf Boxtel

LTO Nederland heeft dit bericht conform eerder gemaakte afspraken gedeeld met de Nationale Politie. Hoewel er op dit moment geen sprake is van een acute dreiging, kan extra waakzaamheid geen kwaad.

Inzet op harde aanpak

LTO Nederland zet zich blijvend in voor een harde aanpak van extremisten die de wet overtreden. Daarom werkt LTO samen met de POV, de Nationale Politie, het Openbaar Ministerie, het ministerie van Justitie & Veiligheid (J&V) en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) aan het beter waarborgen van de veiligheid van Nederlandse boeren.

De afgelopen jaren hebben dierenactivisten en -extremisten regelmatig de land- en tuinbouw aangevallen, bijvoorbeeld door demonstraties bij veehouderijen, inbraken in schuren, het sturen van doodskaarten naar boerenfamilies, het met naam en toenaam noemen van boeren op social media en posters en door met graffiti lasterteksten aan te brengen. Dit soort acties, waarbij het overtreden van de wet niet wordt geschuwd, heeft een grote impact op boeren en tuinders.

Na de bezetting in Boxtel in mei 2019 zijn er afspraken gemaakt over contactpunten, samenwerking en informatie-uitwisseling tussen ministeries, politie, OM, LTO Nederland en de POV.

Hoe te handelen bij dierenextremisme

LTO heeft samen met de POV, het ministerie van J&V en de Landelijke Politie informatie voor veehouders ontwikkeld over preventie en hoe te handelen bij een bezetting door dierenactivisten en -extremisten. LTO raadt u aan deze factsheet nog eens goed door te lezen. Boeren die vragen hebben over dierenextremisme kunnen contact opnemen met hun regionale LTO-organisatie. Bij (dreiging van) dierenextremisme kan contact worden opgenomen met de politie via 112 of 0900-8844 (geen spoed, wel politie).

Dit is een bericht van LTO voor alle dierlijke sectoren.

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroepen
Geitenhouderij, Pluimveehouderij, Rundvee- en schapenhouderij, Kalverhouders, Melkveehouders, Vleesveehouders, Schapenhouders, Varkenshouderij