Varkenshouderij

POV neemt kennis van Deltaplan Dierenbescherming

19 mei 2020

De POV heeft kennis genomen van het Deltaplan veehouderij, waarin de Dierenbescherming haar streefdoelen voor het jaar 2050 uiteenzet. De POV is niet betrokken geweest bij de opstelling van het Deltaplan, dat een combinatie van realistische en niet-realistische doelen bevat. 

POV_logo_-_400

De Dierenbescherming heeft haar streefdoelen voor 2050, voor onder meer de varkenshouderij, gebundeld in een zogenaamd Deltaplan. Een paar hoofdpunten: de Dierenbescherming wil dat varkens in 2050 worden gehouden in een integraal duurzaam ontworpen familiestalsysteem. De zeugen krijgen per worp minder biggen dan in 2020 en brengen hun kroost zelf in minimaal 42 dagen groot in kraamopfokhokken, waar een klein aantal zeugen en hun biggen in een groep met elkaar leven. Alle varkens hebben buitenloop naar een weiland met modderbad en ingrepen als castratie en staartpunten couperen zijn niet toegestaan. Verder houdt de Dierenbescherming een pleidooi voor het eten van minder vlees.

Oog voor realiteit

Het Deltaplan wordt opgediend met een saus van 'ledenwerf retoriek’. Daar doorheen kijkend kan geconcludeerd worden dat het plan op onderdelen aansluit bij het Actieprogramma Vitale Varkenshouderij van Coviva en POV, waarbij de Dierenbescherming betrokken is. Een aantal ambities van de Dierenbescherming is niet realistisch en staat de ontwikkeling naar een innovatieve kringloop varkenshouderij in de weg. Dierhouders en ketenpartijen doen investeringen voor de lange termijn en zijn afhankelijk van de marktontwikkelingen en de individuele situatie. Radicale systeemveranderingen en 'postzegeldenken' leiden gemakkelijk tot niet realistische wensen.

POV vindt het positief dat partijen in de samenleving meedenken over de varkenshouderij en vervolgt graag de dialoog die er al is met de Dierenbescherming. Lees ook de reactie van LTO op het Deltaplan.

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Varkenshouderij