Werkgeverslijn

Rubriek Werkgeverslijn: Is Bevrijdingsdag dit jaar een doorbetaalde feestdag?

20 feb 2020

Iedere maand beantwoordt de Werkgeverslijn een actuele en veel gestelde vraag. Deze keer over Bevrijdingsdag. In Nederland is Bevrijdingsdag een nationale feestdag, maar niet iedereen heeft op die dag vrij. 

Nederlandse vlag

De overheid heeft 5 mei in een lustrumjaar weliswaar aangewezen als nationale feestdag, maar heeft het daarbij aan de cao-partijen overgelaten of een werknemer betaald vrij heeft op die dag. Om erachter te komen of uw werknemers recht hebben op een vrije dag op 5 mei, is het dus noodzakelijk de cao te raadplegen. Wij sommen ze hieronder op.

Cao Glastuinbouw

In de glastuinbouwsector is 5 mei sinds 2010 geen doorbetaalde vrije dag meer, ook niet in de lustrumjaren. Werknemers hebben hier destijds een extra vakantiedag voor gekregen. Het is dus een gewone werkdag en er geldt geen feestdagentoeslag voor het werken op die dag. Werknemers die vrij willen op deze dag zullen een verlofaanvraag bij de werkgever moeten indienen.

Cao Open Teelten

In artikel 3 lid 12 zijn de feestdagen aangewezen zoals die gelden voor de sector Open Teelten. Hierin staat opgenomen ‘de door de overheid aangewezen dag ter viering van 5 mei’, waarmee de lustrumjaren bedoeld worden. Dat betekent dat 5 mei in 2020 een doorbetaalde vrije dag is voor de werknemers die vallen onder de cao Open Teelten. 

Cao Productiegerichte Dierhouderij

In artikel 3 lid 11 is vastgelegd dat 5 mei een feestdag is, indien deze door de overheid is aangewezen ter viering (lustrumjaar). Dit is dus in 2020 het geval, waarmee voor deze sector Bevrijdingsdag in 2020 een doorbetaalde feestdag is. De hoogte van de feestdagentoeslag is geregeld in artikel 13 lid 6.

Cao Paddenstoelen

Sinds 1 januari 2005 is er geen actuele cao Paddenstoelen meer. De cao kan echter nog wel nawerking hebben voor medewerkers die al voor deze datum in dienst waren. Voor deze medewerkers is 5 mei in 2020 een doorbetaalde feestdag op basis van artikel 9 lid 1. Voor andere werknemers is Bevrijdingsdag geen doorbetaalde feestdag.

Agrarische werkgevers kunnen gratis contact opnemen met de Werkgeverslijn via 088-888 66 88, info@werkgeverslijn.nl of www.werkgeverslijn.nl. De Werkgeverslijn wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Colland Arbeidsmarkt. De LLTB is een van de partners van Colland en werkt intensief samen met de Werkgeverslijn. Samen maken wij ons hard voor goed werkgeverschap in de land- en tuinbouw. Neem bij vragen of opmerkingen contact op met Nicole Alberts, projectleider bij de LLTB, via nalberts@lltb.nl of 06-51546543.

Pagina delen