MFL

Denk aan het vaccineren van schapen en geiten

20 feb 2020

Houders van schapen en geiten die bezoekers toelaten bij hun dieren, zijn verplicht om hun dieren te vaccineren tegen Q-koorts. Deze vaccinatieplicht geldt ook voor bedrijven die vijftig melkschapen of -geiten houden.

Zorglandbouw2

Uit gesprekken van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) met veehouders blijkt dat geiten- en schapenhouders niet goed op de hoogte zijn van de vaccinatieregels rond Q-koorts.

Van kinderboerderijen, bedrijven die lammetjesaaidagen organiseren tot boerencampings. Als u schapen of geiten houdt en bezoekers toelaat bij deze dieren, dient u de dieren te vaccineren. De verplichte Q-koortsvaccinatie is maximaal twaalf maanden geldig en moet ieder jaar voor 1 augustus uitgevoerd zijn. Daarbij moet deze vaccinatie ook voor die datum per dier worden vastgelegd in het identificatie- en registratiesysteem van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De NVWA controleert of aan de vaccinatieplicht is voldaan. Niet of niet op tijd laten vaccineren levert een boete van 2.500 euro op. Voor het niet of niet op tijd registreren staat een boete van 1.500 euro.

Bron: Nieuwe Oogst (18 februari 2020)

Dit is een bericht van LTO Nederland voor de Multifunctionele Landbouw.

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
MFL