Paardenhouderij

Rendac leest chip uit bij aangeboden paarden

28 jan 2020

In het kader van het komen tot een sluitende identificatie en registratie van paarden in Nederland, is er een interessante ontwikkeling. Sinds 1 januari 2020 geeft Rendac de mogelijkheid om het chipnummer door te geven bij de sterfte van een paardachtige. Bij het ophalen leest Rendac de chip van aangeboden paarden uit. Het is nog geen verplichting in Nederland, maar Rendac ziet wel dat dit er aan zit te komen.

Paard

Qua regelgeving zijn er geen wijzigingen. Overleden paarden kunnen gemeld worden bij Rendac en Rendac draagt zorg voor het ophalen, verwerken en/of vernietigen van dierlijk restmateriaal en kadavers. Dierlijk restmateriaal dient te worden vernietigd conform de Europese destructiewetgeving uit het oogpunt van volksgezondheid of ethische overwegingen. Nieuw is dat Rendac de chip uitleest van het op te halen kadaver, ondanks dat zij daar in Nederland nog niet verplicht toe zijn. 

België kent inmiddels wel een wettelijke verplichting om alle paardachtigen op Belgisch grondgebied te identificeren in de centrale gegevensbank HORSEID. Deze wordt beheerd door de Belgische Confederatie van het paard en gebeurt aan de hand van een chipnummer en een EU-conform paspoort. Houders dienen de dood van een dier rechtstreeks te melden in deze gegevensbank. Daarbij dient, net als in Nederland, het paspoort teruggestuurd te worden naar de instantie van afgifte (in Nederland zijn dat de stamboeken of de KNHS). De extra slag die in België gemaakt wordt, is dat de instantie van afgifte de dood van het dier controleert in de centrale gegevensbank.

Dit is een bericht van LTO Nederland voor de sectorgroep Paardenhouderij.

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Paardenhouderij