Export

Hoogwaardige Nederlandse landbouwproducten wereldwijd in trek

17 jan 2020

De vraag naar Nederlandse landbouwproducten vanuit het buitenland is in 2019 met 4,3 procent gestegen in vergelijking met 2018. In 2019 resulteerde dat voor de Nederlandse agrosector in een exportbedrag van 94,5 miljard euro, de hoogste exportwaarde ooit met 4,6 procent groei. Daarvan is 68,5 miljard euro door Nederlandse boeren en tuinders geproduceerd.

Geld

Samen met de exportwaarde van landbouw-gerelateerde goederen als landbouwmachines en meststoffen resulteert dat in een totaal exportbedrag van 104,4 miljard euro. Meer dan driekwart van de Nederlandse export in landbouwproducten vindt plaats binnen Europa. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WUR) en CBS in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). LTO Nederland benadrukt dat het vertrouwen in de kwaliteit en voedselveiligheid van de Nederlandse landbouwproducten belangrijke redenen zijn waarom onze producten niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland gretig aftrek vinden.

'Nederlandse boeren en tuinders worden wereldwijd geroemd om hun kennis, innovatiekracht en productiestandaarden. Zij zijn bovendien richtinggevend als het gaat om duurzaamheid, biodiversiteit en dierenwelzijn. Dat willen we graag zo houden. Ruimte om te innoveren is voor boeren en tuinders cruciaal om te kunnen concurreren met andere landen en producten en kennis te kunnen blijven exporteren', aldus Marc Calon, voorzitter LTO Nederland.

Meeste afnemers dicht bij huis

Meer dan driekwart van de Nederlandse export in landbouwproducten vindt plaats binnen de Europese grenzen. De belangrijkste afnemers van Nederlandse landbouwproducten zijn onze vier directe buurlanden (54 procent). Van de totale Nederlandse landbouwexport gaat 25 procent naar Duitsland en 11 procent naar België.

De Nederlandse landbouwexport naar het Verenigd Koninkrijk (VK) bedroeg in 2019 8,7 miljard euro, het is in grootte onze derde exportmarkt. Of en in hoeverre de import vanuit het VK in 2021 gaat lijden onder de Brexit, valt nog te bezien. 2020 wordt een overgangsperiode. LTO werkt intensief samen met de Britse landbouworganisatie NFU en onze Europese landbouworganisatie COPA-COGECA zodat de handel ook na 2020 ongehinderd door kan gaan, dus zonder importheffingen en zonder extra inspecties. Na het VK blijven Frankrijk, Italië en Spanje de belangrijkste afnemers binnen Europa. Buiten Europa zijn China (3,2 procent) en de Verenigde Staten (2,8 procent) de grootste afnemers.

Open economie hoort bij Nederland

Marc Calon: 'Een open economie waarin import én export kunnen floreren, is voor de Nederlandse economie van essentieel belang. Dat geldt niet alleen voor onze nationale trots Unilever of Philips, maar zeker ook voor onze land- en tuinbouwsector, ketenpartijen en toeleveranciers. Met onze landbouwexport leveren we een belangrijke bijdrage  aan de Nederlandse economie, bijna 55 procent van het totale Nederlandse goederenhandelsoverschot. Daar zijn we óók trots op.'

De Nederlandse land- en tuinbouwsector heeft internationaal een leidende positie in de strijd om de consument. Niet alleen producten, maar ook kennis, expertise, machines etc. maken daar onderdeel vanuit. Om deze excellente concurrentiepositie te behouden, moet de sector continu innoveren en zich aanpassen aan de eisen die de markt en maatschappij stelt.

Marc Calon: 'De sector is al lang bezig met verduurzaming en ook kringlooplandbouw. In Nederland zijn door regelgeving rond bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen, duurzaamheid en diergezondheid de productiekosten relatief hoog. Dat leidt tot kwaliteit waardoor onze producten ook in het buitenland gretig aftrek vinden. Maar dat betekent ook dat er alles aan gedaan moet worden om deze productiestandaarden ook internationaal doorgevoerd te krijgen. Nationale visies en regelgeving mogen niet ten koste gaan van de internationale concurrentiepositie van deze mooie sector.'

LTO Nederland

LTO Nederland is de nationale vertegenwoordiger van Nederlandse boeren en tuinders. LTO ondersteunt en behartigt de belangen van 35.000 leden van de verenigingen LLTB, ZLTO en LTO Noord. De drie regionale LTO’s vertegenwoordigen de belangen van de ondernemers uit de land- en tuinbouwsector in hun provincie(s) en gemeenten. Gezamenlijk zetten we ons in voor gezonde dieren, planten en omgeving en voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen die relevant zijn voor onze sector.

Pagina delen