Noord-Limburg

LLTB-regio Noord-Limburg overlegt met gemeente Venlo

26 nov 2019

Om de lijnen met de gemeenten kort te houden en elkaar op de hoogte te houden van actuele ontwikkelingen, hebben de LLTB-regiobesturen periodiek overleg met gemeentebestuurders. Zo had LLTB-regio Noord-Limburg op vrijdag 1 november een overleg met onder meer wethouder Marij Pollux van de gemeente Venlo.

gemeente_venlo

De afvaardigingen van het regiobestuur en de gemeente Venlo waren te gast op het glastuinbouwbedrijf van LLTB-lid Mark Steegh in Belfeld. Onder meer de energietransitie kwam hier ter sprake. De vraag is of de (glas)tuinbouwsector hierin een bijdrage kan leveren, bijvoorbeeld door het ter beschikking stellen van restwarmte.

Voor het plaatsen van zonnepanelen worden waterbuffers ingezet, een mooi voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik. Uitbreiding is op termijn noodzakelijk. Hiervoor wordt medewerking van de gemeente gevraagd. In december bespreekt de gemeente Venlo de visie op duurzame energie met betrokkenen. Ook de LLTB wordt hiervoor uitgenodigd.

Onderhoud sloten en wegen in buitengebied

Het bestuur van LLTB-regio Noord-Limburg staat achter het beleid om in de toekomst meer water vast te houden in de gemeentelijke sloten, mits er voldoende afvoer mogelijk is tijdens zware regenval. Onderhoud is hiervoor noodzakelijk. De gemeente werkt aan een passend onderhoudspakket dat ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Het regiobestuur zal dit plan verder bespreken met de betreffende gemeentelijke medewerker.

De Koelesweg is inmiddels opgeknapt en aangepast. Als klachten voor te hoge snelheid op deze weg aanhouden, gaat de gemeente handhaven of extra snelheid-remmende maatregelen nemen. Het is in deze belangrijk dat klachten hierover bij de gemeente worden gemeld. Ook gaat de gemeente na of het snoeiwerk in het buitengebied intensiever kan. Er worden afwegingen gemaakt voor het beleid over dit snoeien, evenals het maaien van bermen.

Overige actualiteiten

De uitbreiding van Nationaal Park De Maasduinen kwam eveneens ter sprake. Het convenant ligt er. Het is nu aan de juristen van de betrokken partijen om een overeenkomst voor te bereiden. Hierbij wordt voornamelijk gekeken welke stappen gezet moeten worden om deze overeenkomst te realiseren.

Jan Linssen, secretaris van LLTB-regio Noord-Limburg, gaf een toelichting op de stand van zaken rondom het Keurmerk Veilig Buitengebied en de werking hiervan in de gemeente Gennep. Ook gemeente Venlo wordt binnenkort benaderd voor een overleg hierover met de LLTB en andere betrokken instanties.

Daarnaast gaf Linssen aan dat tijdens het LLTB Ledencafé met leden uit de gemeente Venlo is gesproken over het project ‘Meer Maas Meer Venlo’. Wethouder Pollux vertelde dat het project voorlopig grotendeels in de ijskast is geplaatst. Deelprojecten worden wel door het waterschap opgepakt.

Pagina delen