Volg LLTB op Twitter!

09-09-2019Deelnemers Tour de Boer kijken terug op feestweekend

Tour de Boer terugblik

De families Backbier, Dezaire, Lemmens en Janssen kijken terug op een succesvol Tour de Boer-weekend, compleet met symposium op vrijdag 6 september, Boerderij Beleef Dag op zaterdag 7 september en de LLTB-oogstdankviering op zondag 8 september.

Het Tour de Boer weekend werd op vrijdag 6 september afgetrapt met het symposium ‘Moderne landbouw in een kleinschalig landschap’ bij Hoeve Wissengracht in Hulsberg. Jos Brands, voorzitter LLTB-regio Zuid-Limburg, nam de ruim honderd aanwezige beleidsmakers en vertegenwoordigers van organisaties die actief zijn in het buitengebied mee in een weerspiegeling van de huidige situatie in de land- en tuinbouw in Zuid-Limburg en een doorkijk naar de komende jaren.

Gedeputeerde Robert Housmans van de provincie Limburg en de vier deelnemers van Tour de Boer gaven hun reactie hierop. Door middel van stellingen konden ook de andere bezoekers hun mening delen. Het symposium werd afgesloten door gastspreker Iris Bouwers, vicevoorzitter NAJK, argarisch ondernemer uit het Drentse Zuidwolde en binnenkort LTO-lobbyist in Brussel.

Boerderij Beleef Dag

Op zaterdag 7 september openden vier Zuid-Limburgse agrarische ondernemers hun (stal)deuren om te laten zien wat zij doen en waar zij trots op zijn. Bij de familie Dezaire uit Arensgenhout konden mensen een kijkje nemen in Zorgboerderij Ravenbosch en knuffelen met de zeer nieuwsgierige geiten. Ook de koeien en kalfjes van de familie Lemmens konden geaaid worden. Daarnaast was de Campina truck aanwezig, waar de weg van melk werd uitgelegd van gras tot glas en zuivelproducten geproefd konden worden. Bij akkerbouwbedrijf Hoeve Wissengracht in Hulsberg konden mensen genieten van de zeventiende-eeuwse carréboerderij van de familie Backbier midden in het prachtige Zuid-Limburgse heuvellandschap. Appelsap en lekkere appelfrietjes konden geproefd en gekocht worden op het fruitteeltbedrijf van de familie Janssen uit Aalbeek.

Tussen de deelnemende bedrijven was een wandel-, fiets- én autoroute uitgestippeld, zodat bezoekers niets van de Boerderij Beleef Dag hoefden te missen. 

Oogstdankviering

Het Tour de Boer weekend werd feestelijk afgesloten met de oogstdankviering, eveneens bij Hoeve Wissengracht in Hulsberg. Op zondag 8 september heette de familie Backbier de LLTB-leden uit Zuid-Limburg en hun gezinsleden van harte welkom op het bedrijf. De viering werd voorgegaan door pastor J. Jansen, die wegens uitzonderlijke verdiensten voor de LLTB en de agrarische sector een zilveren LLTB-draagspeld kreeg toegekend.

Na de oogstdankviering was er een koffietafel. Een vrijwilliger van Heemkundevereniging Hulsberg gaf bovendien een toelichting op de geschiedenis van Hoeve Wissengracht en de omgeving. De viering eindigde met een familiebarbecue.

Terug

Reacties

Reageren

Naam
E-mail
Reactie

Inloggen