field-1246620_1920

Vogelgriep situatie in België

18-06-2019

België wordt nog bijna dagelijks geconfronteerd met nieuwe vogelgriepuitbraken van het type H3N1. Inmiddels staat de teller boven de zeventig bedrijven.

Afgelopen week kwam het bericht dat de Europese Commissie bereid is mee te werken aan bestrijding van het virus, waarbij ook van een financiële vergoeding sprake is. Het is echter nog steeds niet duidelijk geworden wat dat precies betekent en hoe dat geregeld wordt. LTO/NOP volgt dit op de voet. Informatie die we daarvan terugkrijgen gebruiken we richting ministerie van LNV.

Inmiddels wordt in Nederland door Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer nader onderzoek gedaan naar het virus. Uit voorlopige resultaten van het experimenteel onderzoek blijkt dat het laagpathogene H3N1-vogelgriepvirus klinische verschijnselen als uitval en productiedaling geeft.

De situatie blijft zeer zorgwekkend. LTO/NOP blijft daarom alle pluimveehouders oproepen om de noodzakelijke hygiënemaatregelen in acht te nemen en alert te blijven op klinische verschijnselen bij de dieren.

Dit is een bericht van LTO Nederland voor de sectorgroep Pluimveehouderij.

Kip

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Pluimveehouderij