field-1246620_1920

LLTB-regio Noord-Limburg in overleg met gemeente Gennep

19-03-2019

Het bestuur van LLTB-regio Noord-Limburg had begin deze maand op het bedrijf van LLTB-lid Ronny Peeters Weem een overleg met wethouders Rob Peperzak en Janine van Hulsteijn over agrarische actualiteiten in de gemeente Gennep.

Regiovoorzitter Pieter Lucassen besprak met de wethouders onder meer het Lob van Gennep, de gemeentelijke omgevingsvisie, groenonderhoud en veiligheid in het buitengebied.

Wethouder Peperzak waarschuwt ervoor dat subsidieaanvragen in het kader van asbest vervangen voor zonnepanelen mogelijk worden afgewezen, doordat Tennet het aanbod niet aankan en de komende vier à vijf jaar wellicht geen capaciteit heeft voor energieprojecten.

Lob van Gennep

Peperzak laat weten dat de projectleiding bij het waterschap ligt en het ministerie heeft financiering toegezegd. ‘Er is een uitvoeringsonderzoek gestart naar drie varianten’, zegt Peperzak. Dit onderzoek gaat volgens de wethouder twee jaar duren. Het onderzoek is een samenwerking tussen Waterschap Limburg, de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland en de gemeenten Gennep en Mook en Middelaar. De besluitvorming vindt plaats op basis van de uitkomsten van dit onderzoek.

‘Voor de buffering van één meter water zijn extra dijken nodig voor bescherming van de kernen’, legt Peperzak uit. ‘Er worden plannen gemaakt voor hoe dit wordt ingericht. Ook wordt een compensatieregeling ontworpen voor economische schade en evacuatie.’ In april is er een informatieavond voor de inwoners van Gennep op het onderdeel Deltaprogramma Maas.

Omgevingsvisie

Vooruitlopend op de nieuwe Omgevingswet maakt de gemeente een omgevingsvisie. Deze gaat over de toekomst van het gemeentelijke grondgebied. Allerlei factoren hebben daar invloed op: natuur, milieu, water, woningen, bedrijven, winkels, veiligheid, gezondheid, geluid, luchtkwaliteit, toerisme, recreatie en monumentenzorg. Dat komt allemaal samen in de omgevingsvisie.

De agrarische sector is betrokken bij de ontwikkeling van de visie. Zodra de conceptvisie klaar is, heeft de LLTB nog de mogelijkheid hierop te reageren.

Buitengebied

In Heien loopt momenteel een pilot met het keurmerk Veilig Buitengebied. ‘Belangrijk is het weren van ondermijning en diefstal’, stelt wethouder Van Hulsteijn. Ze merkt dat de afstand tussen de politie en de burger steeds kleiner wordt, wat de veiligheid in algemene zin bevordert. ‘Ook inbraakpreventie is een belangrijk onderdeel van het keurmerk.’ Regiovoorzitter Lucassen geeft aan dit onderwerp mee te nemen naar het volgende LLTB Café.

Ook het onderhoud van openbaar groen kwam ter sprake. ‘De gemeente heeft toegezegd na te gaan hoeveel meldingen er zijn geweest van klachten en wat daaraan is gedaan’, zegt Lucassen. Meldingen kunnen overigens het beste worden gedaan met de ‘Buiten Beter’ app, waarmee je een foto van de klacht kunt meesturen; het bericht gaat dan rechtstreeks naar de gemeente. De gemeente kijkt verder nog eens naar het snoeibeleid aan de Siebengewaldseweg. Ook wordt gedacht aan het plaatsen van waarschuwingsborden bij de bomen langs die weg.

Tenslotte zijn de omschakelingsmogelijkheden voor nertsenbedrijven besproken. De gemeente is met acht bedrijven in gesprek, met vier bedrijven worden concrete plannen gemaakt voor omvorming en met vier andere bedrijven lopen nog gesprekken over mogelijkheden na 2024.

Gemeente Gennep

Pagina delen