Volg LLTB op Twitter!

07-01-2019Sterfte hazen niet altijd veroorzaakt door hazenpest

Haas

In november werd onder meer in de provincies Limburg en Overijssel een verhoogde sterfte onder de hazen vastgesteld. Na onderzoek blijkt dat het slechts in enkele gevallen sterfte door hazenpest betrof.

Hazenpest, ook wel Tularemie genaamd is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie en kan van dieren op mensen kan overgaan. Zowel het in aanraking komen met een besmette haas, of de overdracht via insecten en/of teken kan zorgen voor een besmetting onder mens en dier. De bacterie wordt in het vlees alleen gedood wanneer het vlees een uur op minstens 60 graden Celsius wordt verhit.  De ziekte veroorzaakt klachten die verward kunnen worden met andere aandoeningen, daarom is het van belang dat de behandelend arts wordt gewezen op het mogelijke contact met besmette hazen.

Uit onderzoek is gebleken dat slechts 1 haas in de provincie Limburg is gestorven door hazenpest. Overige sterftegevallen werden waarschijnlijk veroorzaakt door het konijnenvirus RHDV-2, het European Brown hare Syndrome, darmparasieten en trauma.

Wanneer u in een veld dode hazen vindt of als er hazen met afwijkend gedrag worden gezien is het verstandig dit te melden bij het DWHC. Zij beoordelen of ze de dode hazen (gratis) ophalen voor verder onderzoek.

Terug

Reacties

Reageren

Naam
E-mail
Reactie

Inloggen