field-1246620_1920

Overleg ganzenproblematiek

07-01-2019

Op uitnodiging van de LLTB bracht Paul Voskamp van de provincie Limburg vorige week een bezoek aan LLTB-leden Ruud Hamans en Jacques van Melick om te praten over de ganzenproblematiek. Ook LLTB-bestuurslid Pieter van Melick was bij het overleg aanwezig.

Hamans en Van Melick bezitten beiden gronden in het maasplassengebied. Nadat deze gebieden zes jaar onder de gedooggebieden vielen, is sinds 2016 – toen de regeling kwam te vervallen - grote financiële schade ondervonden door grauwe ganzen.  Ondanks de grote inzet van de jagers neemt zowel de schade als de populatie niet af. Ook de vergoeding door het faunafonds (Bij12) wordt met onderbouwing als ontoereikend bevonden.

Optie tot maatwerk

Deze situatie vraagt duidelijk om maatwerk. Een proef wordt geïnitieerd, waarbij een deel van elk grasperceel onbereikbaar wordt gemaakt voor de ganzen. Dit dient als referentie bij schadetaxaties. Momenteel wordt de schade namelijk getaxeerd met groeireferentie naar andere plekken op het perceel. Op het moment dat het hele perceel wordt begraasd door ganzen geeft dit geen realistisch beeld. "Met deze proef hopen wij op deze locaties tot een betere oplossing te komen voor de schade die wordt ondervonden", zegt Pieter van Melick. "Wellicht schept dit ook mogelijkheden deze manier van schadetaxatie in de toekomst op bredere schaal uit te voeren."

Grauwe Gans

Pagina delen