field-1246620_1920

Aanleg nieuwe leiding door Midden-Limburg

22-01-2019

Naar aanleiding van berichten in de krant heeft de LLTB afgelopen weken vragen gekregen over de aanleg van een leiding door Midden-Limburg. Wat is er aan hand?

Enkele jaren geleden heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de structuurvisie buisleidingen gepubliceerd. Daarin is onder meer vermeld waar bestaande en nieuwe leidingtracés (komen te) liggen. Het gaat om leidingen van algemeen belang, zoals leidingen voor brandstof of chemicaliën. Hierin is ook ruimte gereserveerd voor een leiding van Chemelot (Sittard-Geleen) naar Noord-Brabant. Deze leiding komt voor een deel naast bestaande leidingen te liggen en voor een deel is het een nieuw tracé.

Of deze leiding er daadwerkelijk komt, beslist de overheid in de loop van 2019. Als ze er komt, volgt een procedure om het exacte tracé, inclusief veiligheidsstroken, planologisch vast te leggen. Voor het agrarisch gebruik levert dit waarschijnlijk geen beperkingen op. Wel mogen er binnen de veiligheidsstrook geen woningen of (bedrijfs)gebouwen staan.

Voor het geval de leiding er komt, bekijkt de LLTB samen met leden hoe afspraken te maken met de initiatiefnemer. Dit gaat bijvoorbeeld over vergoedingen voor zakelijk recht, meewerkvergoeding en mogelijke schades. Vertrekpunt daarbij zijn de tarieven die LTO Nederland heeft afgesproken met Tennet over de aanleg van de leidingen. De LLTB blijft alert mochten er toch beperkingen voor het agrarisch gebruik gaan gelden.

Leiding

Pagina delen