field-1246620_1920

Schapen en Afrikaanse varkenspest

16-10-2018

In België zijn, als gevolg van de Afrikaanse varkenspest (AVP), inmiddels 79 dode wilde zwijnen gevonden. Allen binnen een gebied van 63.00 hectare dat hermetisch is afgesloten. De varkenshouderijen in het betreffende gebied zijn preventief geruimd.

De aanwezigheid van het virus, waartegen geen vaccin is, blijft volgens Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter vakgroep schapenhouderij LTO Nederland, zorgelijk. “Helaas is het niet gelukt in Nederland de nulstand voor wilde zwijnen buiten De Veluwe en Het Meinweggebied te handhaven”, laat ze weten. “Schapen die buitenlopen, kunnen zo in contact komen met besmette wilde zwijnen.”

Afrikaanse (en klassieke) varkenspest is een virusziekte die uitsluitend varkens treft. Schapen worden niet besmet met het virus en worden dus niet ziek. Schapen kunnen het virus echter wel verspreiden. “De schapen kunnen bijvoorbeeld mest van wilde zwijnen aan hun poten meenemen of in hun vacht. Als die mest vervolgens elders weer van de poten of vacht valt, kan een zwijn daar vervolgens mee in contact komen en worden besmet. Dat geldt ook voor herders of begeleiders van kuddes en de eventuele honden”, legt Duives uit.

“Als je dus in een gebied werkt met je schapen, waarvan vermoed wordt, dat er ook wilde zwijnen in de omgeving zijn, zorg dan dat de zwijnen niet in contact kunnen komen met jouw schapen”, waarschuwt Duives. “Rijd of loop niet door plekken heen, waar duidelijk zwijnen aan het woelen zijn geweest. Laten we er samen voor zorgen dat Afrikaanse varkenspest buiten de deur blijft.”

Mocht AVP bij op een Nederlandse varkenshouderij worden vastgesteld, gaat een standstillperiode van 72 uur in. Vervoer van en naar veehouderijen (inclusief dieren, dierlijke producten en veevoer) wordt dan tijdelijk stilgelegd. Zorg daarom steeds voor minimaal drie dagen veevoer in uw voorraad.

Everzwijn

Pagina delen