field-1246620_1920

Maak afspraken met uitzendbureau over verzekering

09-10-2018

Wie in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht minimaal een Nederlandse basis zorgverzekering af te sluiten. Iedereen die geen Nederlandse zorgverzekering afsluit heeft kans op een boete.

Gelukkig regelen bijna alle agrarische werkgevers deze zorgverzekering al voor hun buitenlandse werknemers. De werkgever verzekert hen daarmee voor zorg uit het basispakket.

Helaas werden onlangs enkele ondernemers geconfronteerd met uitzendkrachten die geen zorgverzekering hadden. Gebleken is dat het veel problemen en vertraging geeft als een uitzendkracht zorg nodig heeft. Hoewel het uitzendbureau de formele werkgever was, heeft ook de inlener (de agrarische ondernemer) hier veel problemen mee gehad.

Omdat er vrijwel altijd sprake is van een taalbarrière verloopt de communicatie veelal via het bedrijf waar arbeid verricht wordt. Gelukkig is het tot nu toe uiteindelijk wel goed gekomen met de werknemer en de betaling van de zorgkosten, maar dit is toch aanleiding om het onderwerp nogmaals bij u onder de aandacht te brengen.

De kosten van de zorgverzekering mag de werkgever (onder voorwaarden) inhouden op de loonstrook. Dat gebeurt voor buitenlandse arbeidskrachten ook (bijna) altijd. Wij sluiten niet uit dat uitzendkrachten kiezen voor een uitzendbureau, waarbij onder de streep het hoogste bedrag staat en dat door de uitzendkracht dan niet verder gekeken wordt.

Hiermee zou een uitzendbureau in de concurrentiestrijd om de werknemer, verleid kunnen worden om de zorgverzekering niet actief aan te bieden en de kosten dus ook niet in te houden voor die zorgverzekering, waardoor het nettoloon hoger uitvalt. De werknemer is dan dus onverzekerd. Behoorlijk kortzichtig en uiteindelijk ook financieel ongunstig voor de werknemer, omdat die daarmee ook geen zorgtoeslag kan krijgen. Deze ligt vaak nog hoger dan de premie van collectieve zorgverzekering.

Het advies naar de ondernemer is er niet alleen voor te zorgen dat uw eigen werknemers verzekerd zijn, maar (als u daarmee werkt) ook goede afspraken te maken met uw uitzendbureau. Laat hen schriftelijk verklaren dat hun werknemers goed verzekerd zijn voor zorg, zodat niemand onverzekerd op uw bedrijf werkt.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u op www.ltoarbeidskracht.nl/zorgverzekering. U kunt bij LTO arbeidskracht ook de zorgverzekering voor uw werknemers afsluiten. Zij verzorgen dit tevens voor uitzendbureaus.

seizoensarbeid.JPG

Pagina delen