Volg LLTB op Twitter!

24-09-2018Gemist zwangerschapsgeld snel aanvragen bij UWV

Zwanger

De compensatieregeling voor vrouwelijke zelfstandigen die eerder een zwangerschapsuitkering misliepen, sluit eind deze maand. Helma Vermuë, verantwoordelijk bestuurder van LTO Vrouw en Bedrijf, roept rechthebbenden op om tijdig een aanvraag in te dienen.

In aanmerking komen vrouwelijke zelfstandigen en meewerkende partners die tussen 7 mei 2005 en 3 juni 2008 een kind hebben gekregen. Tijdens die periode was er door wetswijzigingen geen bevallings- en zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen.

Vrouwen die het geld misliepen en hun belangenorganisaties, waaronder LTO Vrouw en Bedrijf, drongen jarenlang aan op een compensatie. Uiteindelijk was een gang naar de rechter nodig om het zover te krijgen. Vorig najaar besloot de minister van SZW dat per gemiste zwangerschapsuitkering alsnog 5.600 euro bruto wordt betaald.

30 september

Het UWV voert de compensatieregeling uit. Om daarvoor in aanmerking te komen, moeten vrouwelijke zelfstandigen een aanvraag indienen. Dat kan nog tot uiterlijk 30 september. Aanvragen die daarna binnenkomen, neemt het UWV niet meer in behandeling.

'Het zou zonde zijn om het bedrag van 5.600 euro te laten lopen', motiveert Vermuë haar oproep om er tijdig werk van te maken. Ze benadrukt dat het om een eenvoudige procedure gaat die ook zonder hulp van een accountant of adviseur prima is te doen.

Burgerservicenummer

'Eigenlijk moet je alleen je burgerservicenummer opgeven en dat van het kind of de kinderen die in deze periode zijn geboren. En er wordt een korte omschrijving gevraagd van je taken in het betreffende jaar. Je hoeft geen inkomensgegevens in te vullen.'

Hoewel in de communicatie meestal wordt gesproken over een regeling voor vrouwelijke zelfstandigen, hebben ook meewerkende partners recht op de compensatie. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, betaalt het UWV tussen 1 januari en 1 april 2019 uit.

Terug

Reacties

Reageren

Naam
E-mail
Reactie

Inloggen