field-1246620_1920

Wateroverlast in Zuid-Limburg: Wees Alert!

29-05-2018

Zuid-Limburg is afgelopen week getroffen door een reeks zware buien. Het gevolg was water- en modderoverlast in een aantal woonkernen. Voor vanavond en de komende dagen zijn nieuwe buien voorspeld, die naar verwachting alweer bijzonder hevig zijn.

De land- en tuinbouw draagt al jaren actief haar steentje bij om wateroverlast te beperken. Daardoor zijn de gevolgen van de buien van afgelopen week relatief beperkt gebleven. Echter, door de eerdere buien zijn percelen plaatselijk dichtgeslagen. Ook kunnen enkele erosiegeulen zijn ontstaan. Deze percelen geven bij een volgende bui versneld wateroverlast. Wij roepen ondernemers daarom op om hun percelen te controleren en, waar mogelijk, maatregelen te treffen.

Te denken valt aan het opwerpen van dammen, het plaatsen van strobalen in geulen of het grof lostrekken van dichtgeslagen perceeldelen. Hou er rekening mee dat u dit voldoende robuust aanlegt, zodat afstromend water er geen vat op kan hebben. Dammen moeten bijvoorbeeld een paar meter breed zijn en strobalen kunt u stabiliseren door ze met palen vast te zetten.

Regen

Pagina delen