field-1246620_1920

Denk aan een juiste pomp- en putregistratie

22-05-2018

Het voorjaar is weer in volle gang. We hebben al wat warme dagen gehad en de komende tijd zullen er meer volgen: kortom de tijd van beregenen breekt weer aan! Daar zitten echter wel regels aan. 

Het Waterschap heeft de geregistreerde grondwaterputten op een kaart ingetekend. Wat moet u nu doen als uw put niet op de kaart van het Waterschap vermeld staat?

De kaart is online te bekijken op de site van het Waterschap: Grondwaterputtenkaart Noord-Limburg of Grondwaterputtenkaart Zuid-Limburg. Heeft u putten aangemeld, dan krijgt u ieder jaar een overzicht van deze putten met daarbij per put het uniek putnummer, de coördinaten en de kadastrale gegevens van het perceel waar de put gelegen is.

Let op, u mag uitsluitend beregenen uit een put die op de site van het Waterschap staat ingetekend. Dat mag ook een put zijn die niet op uw naam staat geregistreerd. Uiteraard moet u dan wel afspraken maken met de eigenaar van die put.

U mag ook alleen uit een grondwaterput beregenen met een bij het Waterschap geregistreerde beregeningspomp. Op het overzicht met de putten staan ook uw  beregeningspompen met nummers genoteerd. U heeft bovendien per pomp een label ontvangen van het Waterschap. Met pompen waarvoor u een blauw label heeft ontvangen, kunt u zonder beperkingen beregenen uit alle grondwaterputten die liggen in Limburg. Ook binnen de zogenaamde bufferzones van de verdroogde natuurgebieden en daarbuiten. Met een pomp met een wit label mag u alleen beregenen uit een put, gelegen buiten deze bufferzones.

Wat moet u nu doen als uw put niet vermeld staat op de site van het Waterschap? Niet vermeld, betekent immers dat u er niet uit mag beregenen. Mogelijk kunt u dan een andere put gebruiken van uzelf of van uw buurman. Een ander mogelijkheid is om een put te verplaatsen. Binnen uw bedrijf of van een ander bedrijf, let wel op de zogenaamde bufferzones van verdroogde natuurgebieden als u deze wil verplaatsen. De mogelijkheid bestaat dus om een putregistratie te verwerven van iemand die zijn put niet meer benut, om zodoende de put te voorzien van een juiste putregistratie. Elke wijziging van een registratie van een put dient u bij het Waterschap te melden.

Wat moet u doen als u meer beregeningspompen heeft dan labels? U mag een pomp uitsluitend gebruiken als deze is voorzien van een label. Heeft u te weinig labels dan heeft u in het verleden uw pompen niet allemaal geregistreerd bij het Waterschap of heeft na 2008 extra pompen aangekocht. Volgens de huidige informatie verleent het Waterschap momenteel geen nieuwe labels. U zult dus zelf extra labels moeten verwerven. Bijvoorbeeld van iemand die zijn pomprechten niet meer benut. Voor meer informatie hierover kunt u altijd bellen met de LLTB Infolijn op nummer 0900-46365582.

Beregenen

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroepen
Akkerbouw, Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen, Fruitteelt, Varkenshouderij